Nabízíme vám stále aktální zamyšlení z voleb roku 2013.

Dokonalý prezident je iluze

Máme za sebou první kolo prezidentských voleb. Jestli se před ním v určitých kruzích vedly vášnivé debaty o tom, koho volit, tak po něm možná ještě více. Při té příležitosti se mi vybavila vzpomínka na nedávné setkání s kněžími, při kterém jsme ještě před prvním kolem těchto voleb debatovali o tom, komu v prezidentských volbách dát svůj hlas. Na každém kandidátu jsme našli něco, proč ho nevolit.

Debata došla tak daleko, že jeden z diskutujících řekl, že snad bude nejlepší nevolit nikoho. K tomu druhý, podle mne velice trefně, opáčil: „Bohužel se musíme smířit s tím, že naším prezidentem nebude matka Tereza, ta totiž zemřela před víc než patnácti lety“.

V té chvíli nám všem jasně došlo, že chtít za prezidenta člověka svatého, který by měl stejný názor na vše jako my a mohli bychom s ním ve všem souhlasit, je veliká iluze. Svatých panovníků bylo v dějinách procentuelně docela málo, nehledě na to, že většina z nás také svatými nejsme.

Kritéria volby

Jsou samozřejmě různá kriteria, kterými bychom se mohli při svém rozhodování řídit, jako je úcta k morálním hodnotám, lidská zralost, schopnost důstojně reprezentovat naší vlast v cizině, vzdělanost, zodpovědnost a morální kredit. Zaujala mne poznámka jednoho komentátora, který se nedávno vyjádřil, že by nemohl volit kandidáta, který otevřeně žádá o podporu komunisty. Myslím, že už tato jediná skutečnost by nás věřící mohla dostatečně motivovat k tomu, abychom nenechali svůj hlas v druhém kole prezidentských voleb propadnout.

Žehnejme naší vlasti

Jako křesťané máme ještě jeden způsob, jak můžeme ovlivnit dění v našem životě a kolem nás, a tím je modlitba. Chtěl bych nás všechny, kteří jsme dostali dar víry, povzbudit, abychom se nezapomněli za tak důležitou věc pro naši zemi také modlit.

Se svolením převzato z webu www.vojtechkodet.cz
Redakčně upraveno (nadpis a mezititulky redakční)