Jakou cenu má jakýkoliv člověk?
Jakou prezident?
Kdy člověk nemá cenu ani za mák ?

Kdy je člověk ke škodě?
 

Hodnota člověka se dá změřit

Člověk má jen tolik ceny, kolik je v něm lásky. I prezident, i politik, kněz, učitel, dělník. Platí to bez výjimky o každém člověku. Není-li v člověku lásky, co v něm vlastně je? Láska je základní lidskou realitou, jež vytváří existenci lidského řádu. Z tohoto hlediska jsme tu opravdu především proto, aby skrze nás přibylo na tomto světě pravé lásky, aby skrze ni byl svět neustále lepší. Zde je základ každého lidského porozumění.

Mysleme i na dějiny lidstva. Nejsou nic jiného než dějinami Boha, který miluje člověka, jsou dějinami spásy. Měli bychom důkladně promyslet slova svatého Jana: Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Co jiného ovšem může Bůh udělat, než milovat? Vždyť on je Láska sama. A čím vlastně je člověk vpravdě člověkem?

Bohu stálo za to přijít mezi nás

A veliká zvěst: Slovo se stalo Tělem a přebývalo mezi námi. je doslova závratným poselstvím, při němž se člověk zachvěje až ve svém nejhlubším nitru. Vidí, že je Bohem milován, že Bohu stálo za to přijít mezi nás. Nejsme prostě ve vesmíru opuštěni, jsme milováni. Kdo toto prožil, pak pochopí velké přikázání: Milujte se navzájem.  A porozumíme tak i slovům svatého Pavla, že bez lásky nejsem nic. I kdybych vydal své tělo k spálení, i kdyby moje víra hory přenášela, kdybych se sebevíc oháněl pravdou. Pravda bez lásky může i škodit, není úplná, neboť pravda je v lásce.

Bez lásky nemáme ani za mák cenu. Jsme prostě k ničemu a nejen to, jsme i ke škodě... Nemůžeme se přec odcizit prazákladu svého bytí. Jen tam, kde je opravdová láska, tam přebývá Bůh.

Láska je síla.
Válka, nenávist a zloba jsou slabostí a nesmírným hazardem.
Jen láska přemůže svět.

Se svolením zpracováno podle knihy
František Lukeš: „Mám tolik práce, že si jdu raději lehnout“,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.

František Lukeš (1921 – 1998) byl oblíbený český kněz, pedagog a spisovatel. Po vystudování Obchodní školy vstoupil do kněžského semináře a byl vysvěcen na kněze v roce 1947 - rok před komunistickým pučem. V době socialismu byl komunistickou mocí šikanován a překládán na "nevýznamná" působiště. Po listopadu 1989 mu vyšlo několik úspěšných titulů.  Texty Františka Lukeše na webu vira.cz

 

K Ježíšovi přistoupil jeden ze zákoníků a zeptal se ho:
"Které přikázání je první ze všech?"
Ježíš odpověděl:
"První je toto: `Slyš, Izraeli, Hospodin, Bůh náš, je jediný pán;
miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce,
z celé své duše, z celé své mysli a z celé své síly!'
Druhé je toto: `Miluj svého bližního jako sám sebe!'
Většího přikázání nad tato dvě není" (Mk 12,28-31).