Jásejte Hospodinu, radujte se! (Ž 98,4) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Veronika Suchá

Vánoční kapr

Kapr namodro, na černo, na pivě

z knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad

Kapr namodro

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, 1 bobkový list, 100 g ,očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g másla

Do hrnce dáme opět pouze tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření, nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Přidáme kousky ryb a vaříme pomalu na mírném ohni 15 minut doměkka. Potom porce opatrně vyjmeme, dáme na mísu a pokapeme rozpuštěným máslem.

Kapr na černo

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 50 g másla, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g nastrouhaného perníku na vaření, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného chleba, 1 kávová lžička karamelu, 3 polévkové lžíce švestkových povidel, 250 ml červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, 1 kávová lžička krystalového cukru, citronová šťáva

Do hrnce dáme tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody nejdříve přidáme sůl, ocet, rozpůleno u cibuli, všechno koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí vody vložíme ryby, rychle přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 15 minut. Uvařené porce opatrně vyjmeme. Mezitím na rozpuštěném másle osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu a podlijeme ji scezeným rybím vývarem. Do něj zakvedláme nastrouhaný chléb a perník rozmočený v trošce vody, karamel, změk1á povidla, víno a za občasného zamíchání vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené mandle, rozinky a předem namočené pokrájené švestky. Ještě krátce povaříme a dochutíme

Kapr na pivě

6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, 250 ml světlého piva, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika

Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Související texty k tématu:

 


Vánoce
 / na webu vira.cz / na webu pastorace.cz / na webu deti.vira.cz

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody.
(Jr 17,5)

Vánoční dokreslovací knížka pro děti

Vánoční dokreslovací knížka pro děti
(8. 12. 2025) Milí rodiče, učitelé, katecheté... připravili jsme pro vás a vaše děti dokreslovací pracovní listy s tématem vánočního…

Podpořte humanitární pomoc Ukrajině

Podpořte humanitární pomoc Ukrajině
(7. 12. 2025) Organizace "Pomáháme lidem zasaženým válkou na Ukrajině" od začátku války poskytuje z dobrovolných darů…

Andělský strom - sbírka na podporu dětí vězňů

(6. 12. 2025) Kupte dárek, zapojte se do balení nebo  přispějte ve sbírce dětem vězňů. 

Soužití s mým mužem je čím dál náročnější

(5. 12. 2025) Děkuji za vaši práci a krásné i praktické odpovědi do lidských těžkostí.  I já jsem měla kdysi pocit, že…

Svatý Mikuláš (6. 12.)

Svatý Mikuláš (6. 12.)
(3. 12. 2025) Skutečná historie, legenda a tradice se spojují u oblíbené Mikulášovy osoby v pestrý celkový obraz.