Taktik na hřišti

Vytáhlý Jorge rád chodil kopat s kamarády,  ale příliš mu to nešlo, protože měl ploché nohy. Ale Ernesto Lach, který s ním hrával na plácku za farním kostelem, říkal, že byl dobrý taktik a dovedl vystihnout okamžik, kdy přejít do útoku. Většina jeho spoluhráčů s tím souhlasila. Následně se pak již aktivně fotbalu nemohl věnovat ani kvůli těžkému onemocnění plic. Ale on si stejně víc rozuměl s knihami. Každý si ho pamatuje jako knihomola s nosem zabořeným mezi stránkami. To ale Jorgemu nevadilo v nadšeném sledování fotbalu.  

Se svým otcem fandili San Lorenzu

Po otci Mariovi zdědil vášeň pro San Lorenzo, nejmenší a nejvýraznější ze tří hlavních fotbalových klubů v Buenos Aires, který v roce 1907 založil salesiánský misionář otec Lorenzo Massa. Když se klub v roce 1915 dostal do první ligy, zajistil mu P. Massa stadion známý jako stadion U Starého plynoměru. Otec Mario a jeho synové tam nikdy nevynechali jediný zápas. Velký rok klubu přišel, když bylo Jorgemu deset let. Tehdy legendární René „Vejce“ Pontoni vyzdvihl San Lorenzo do doposud netušených výšin. „Nikdy jsem nevynechal jediný zápas vítězného týmu z šestačtyřicátého roku s velkým Pontonim,“ řekl později Bergoglio o klubu.

Nedlouho poté, co Jorge započal se svou jezuitskou přípravou v prosinci 1961, zemřel jeho otec Mario na infarkt přímo na stadionu při sledování zápasu. Bylo mu pouhých jednapadesát let. Jorgeho nejmladší bratr Alberto, který tam tehdy s Mariem byl, se na stadion už nikdy nevrátil.

I jako papež platí členské příspěvky San Lorenzu

Papež ale i nadále zůstal zapáleným fanouškem San Lorenza a se svými přáteli se rád pošťuchoval, který fotbalový tým je lepší (např. v častých rozhovorech s Abrahamem Skorkou, který fandil klubu River). František nyní nadále i jako papež František platí členský příspěvek San Lorenzu. Pokud budete náhodou na Svatopetrském náměstí při středeční audienci, bude zrovna probíhat zápas a vy na sobě budete mít dres San Lorenza, určitě se na vás František zeširoka usměje a na prstech ukáže skóre, až vás bude míjet.