Komunita Sant’Egidio srdečně zve všechny zájemce na cestu mladých lidí do Osvětimi. Společná cesta na místa spojená s nejhoršími zločiny v moderních dějinách lidstva se uskuteční 11.–13.9.2008.

Vidět, slyšet a nezapomenout to, co se před více než 60 lety v Osvětimi a jiných místech v Evropě dělo, je možná jeden ze způsobů, jak vytvořit svět, kde už násilí člověka proti člověku, zlo a nenávist nemají místo; možná je to konkrétní způsob, jak přispět k míru ve světě.

Osvětim – poněkud zvláštní cíl, řekneme si. A přesto, právě na tom, zda si toto místo a dobu připomínáme, možná záleží, jestli to vše ještě někdy dopustíme. Jedna žena, která přežila holocaust, před nedávnem řekla: „Bojím se, že Osvětim jen spí.“ Co my, dnešní mladí Evropané můžeme udělat pro to, aby se nejhorší zločin v dějinách lidstva už neopakoval? Můžeme poznat, můžeme se něco dozvědět, můžeme vidět souvislosti, které doléhají až do naší přítomnosti.

Můžeme naslouchat příběhům tolika mužů a žen, kteří měli stejné sny, stejné naděje, jako my. Ale jejich životy byly násilně přervány. Možná si tehdy nikdo ani nedokázal představit, kam až může dojít zlo, které se nepojmenuje a kterému se včas nečelí.

Vidět, slyšet a nezapomenout to, co se před více než 60 lety v Osvětimi a jiných místech v Evropě dělo, je možná jeden ze způsobů, jak vytvořit svět, kde už násilí člověka proti člověku, zlo a nenávist nemají místo; možná je to konkrétní způsob, jak přispět k míru ve světě. Vidět, slyšet a nezapomenout díky cestě do Osvětimi s dalšími mladými lidmi z celé Evropy je způsob, jak být více Evropany, kteří jsou si vědomi svého dědictví, kteří vědí, že bez paměti není budoucnost.

Komunita Sant’Egidio proto srdečně zve všechny zájemce na cestu mladých lidí do Osvětimi. Společná cesta na místa spojená s nejhoršími zločiny v moderních dějinách lidstva se uskuteční 11.–13.9.2008.

Program cesty:

Čt 11.9.2008
11:00 - 15:00 příjezd do Krakova, ubytování
16:30 zahájení, svědectví rabína Davida Brodmanna

Pá 12.9.
10:00 Svědectví a obrazová projekce
14:00 Prohlídka muzea v Osvětimi
17:00 Ceremonie ve vyhlazovacím táboře Birkenau na památku obětí a na podporu úsilí za mír

So 13.9. (volitelný program)
09:30 Prohlídka města Krakova
15:00 Setkání ve skupinách podle jazyků na téma holocaut
17:00 Závěrečné shromáždění

Ne 14.9.
Odjezd z Krakova v dopoledních hodinách

Přihlásit se můžete na adrese santegidio.osvetim@seznam.cz, kde Vám budou sděleny podrobnosti celé cesty i její organizace.

Komunita Sant’Egidio je laické hnutí působící v rámci katolické církve, které vzniklo v roce 1968 v Římě. Dnes se k němu hlásí na 50 000 lidí ve více než 70 zemích, kde je činné v oblasti evangelizace, charity, ekumenismu a dialogu pro mír mezi národy a náboženstvími. Další informace o Komunitě Sant’Egidio na www.santegidio.org/cz