Co se skrývá pod slovem holocaust nebo genocida? Jak k tomu mohlo dojít? Nabízíme vám jednu historii starou desítky let. "Hanin kufřík" je skutečný příběh židovské dívky Hany Bradyové, pocházející z Nového města na Moravě. Stal se svědectvím hrůzné minulosti ale i nadějí pro budoucnost. Hana zahynula v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Příběh její rodiny rekonstruovala Fumiko Išoka, zakladatelka tokijského centra pro studium holocaustu. Ta v roce 2000 obdržela z depozitářů koncentračních táborů kufřík, na jehož vrchní straně byla bíle napsána tato slova: Hanna Brady, 16: 5. 1931, sirotek.

Kvůli dotazům mnoha japonských dětí navštěvujících tokijské centrum, se paní Fumiko rozhodla vydat na cestu napříč kontinenty hledat stopy po malé majitelce kufříku. Záhada Hanina kufříku ji vrátila o sedmdesát let zpátky k malé dívce a její rodině, která žila šťastně v Československu do té doby, než došlo k nacistické invazi.

Putovní výstavu s jejím životním příběhem, která vznikla v Japonsku v roce 2001, shlédlo během prvních 12 měsíců přes 52 tisíc návštěvníků. Následně byla vydána kniha, které se jen v Japonsku prodalo přes 95 tisíc výtisků. České vydání knihy je doplněno o úvod, který pro české čtenáře napsal Jiří Brady, bratr Hany Bradyové, který holocaust přežil a po válce odešel a žije v Torontu.


Přečtěte si pár řádků o jedné konkrétní historii člověka, patřící do velké množiny zvané "holocaust":

- Nové Město na Moravě 1939
Nacisté vyhrávali jednu bitvu za druhou a postupovali na všech frontách 
- Nové Město na Moravě podzim 1941
Hana hrozně postrádala maminku, zvláště v noci 
- Terezín 1943–1944
Jak ubíhaly dny a měsíce, stával se Terezín přeplněnějším a stěsnanějším... 
- Tokio 2001
My, děti, uděláme vše pro to, aby se hrůzy holocaustu již nikdy nemohly opakovat.