"V čem pro nás může být smysl postní doby? Čím můžeme naplnit následujících čtyřicet dní? Život křesťana obsahuje tři základní vztahy: - vůči Bohu - vůči bližnímu - k sobě samému. A tyto vztahy potřebují ozdravění. To ale nezačne zřejmě tím, že si zarputile něco odřeknu a budu stále myslet na to, jak mi to chybí."
(Z knihy Aleše Opatrného: Stůl slova)


V čem se liší křesťanský půst a muslimský ramadán? V čem jsou obdobné? Není ramadán brán muslimy více "poctivě", než je tomu u křesťanů? Má půst nějaký logický význam? Proč se postit, když se Ježíš nepostil? Vy sám se postíte? Jak? Má to pro vás nějaký význam?
Je to palba otázek, ale přemýšlím nad tím...


Ing. Aleš Opatrný ThD:

Obdoba: Obě snažení mají člověka přiblížit k Bohu. V křesťanství ovšem půst není jedinou a hlavní náplní postní doby (viz výše na více místech).
Půst nemá význam logický, ale náboženský (a většinou také zdravotní).
V evangeliích sice čteme, že Ježíšovým učedníkům vytýkali, že se nepostí a Ježíše někteří označili za žrouta a pijana vína, ale těžko bychom dokázali, že se nikdy nepostil.
Proč bych se nepostil? Ale čekáte-li ode mne informaci o nějaké zvláštní technice postu, nemohu sloužit. Že půst člověka osvobozuje k modlitbě je po staletí známo a platí to i dnes. Můžete si to vyzkoušet, pokud jenom nezkoušíte mne a je Vám to všechno blízké. (Odpovězeno: 26.02.2004 15:24)


Jdi na celý záznam rozhovoru