Velehrad – Na Velehradu se pomalu schyluje k setkání mládeže Activ8, díky kterému se mohou mladí lidé z České republiky a Slovenska setkat se s papežem Benediktem XVI. Setkání začne zítra a koná se ve stejný čas jako celosvětové setkání mládeže v Sydney a bude se Sydney propojeno přímými přenosy, které zajišťuje TV Noe.

Hladký chod setkání už od neděle připravuje zhruba pětisetčlenný přípravný tým. Začátek týdne se nesl v duchu pondělního výroku, který pronesl P. Vítek Zatloukal v kapli Stojanova. „Nemáte práci, najdeme vám ji,“ hlásal otec Vítek. Pracovní zázemí pro dobrovolníky na Velehradě poskytlo Stojanovo gymnázium, poutní dům Stojanov a místní Základní škola. Přípravný tým tvoří několik skupin zajišťující hladký průběh setkání: ubytovatelé, pořadatelé, stravování, zdravotníci, stavbaři, režie, tisk, liturgie, výzdoba, technici, sportovní organizátoři atd.

Práce bylo hodně. Muselo se připravit místa pro stany, postavit pódium, zapojit zvuková aparatura, instalovat plakáty a celý Velehrad vyzdobit. Dolaďují se poslední změny v programu a tiskový tým dnes v poledne dokončil první číslo Activitci, časopisu pro účastníky. Tradiční přípravné aktivity se mísí s těmi netradičními. „Odpoledne jsme podnikli akci uválení louky. Nevím, co si o nás kolemjdoucí mysleli, když zhruba stočlenný dav pochodoval po louce, vlastně šoupal nohama, a u toho zpíval Travička zelená, Prší, prší, popřípadě hitovky podobného druhu. Nejsem si jistá, jestli je vůbec poznat, že jsme po té louce prošli, ale nasmáli jsme se u toho pořádně, kolektiv jsme taky utužili,“ popisuje přípravu míst pro stany členka přípravného týmu Aneta Hrabovská.

Všechny skupiny přípravného týmu, od liturgické, přes hudební 71 členný ProActivBand až po pořadatele, se kromě práce snaží vytvářet i společenství. „Své profesionální a jiné nedostatky vyvážíme tím, když utvoříme společenství, uprostřed kterého bude Bůh,“ komentuje to duchovní doprovázející tiskového týmu P. Vláďa Novák. Přípravnému týmu je každý den posilou i vybraný citát z Bible. Ten dnešní je z jedenácté kapitoly Markova evangelia: „Všechno je mi dáno od Otce.“

Během setkání se očekává účast několika tisíc mladých věřících lidí z obou zemí ve věku od 15 let do 30 let. Účastníci budou spát ve stanech, mají zajištěné teplé obědy, dostatek vody i sociálních zařízení, zdravotní péči zaštítila Maltézská pomoc. Součástí programu je například benefiční koncert pro Zakarpatskou Ukrajinu, mše svaté, křížové cesty, diskusní skupiny, sport, vigilie, bdění s papežem, koncerty apod.

Pozvání přijala řada českých a moravských biskupů, mezi nimi například olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, plzeňský biskup František Radkovský, pražský biskup Karel Herbst nebo řeckokatolický apoštolský exarcha Mons. Ladislav Hučko.

http://activ8.cz/