Proč se modlit?
Co se modlit?

Slovo modlitba mnohým může připadnout možná nesrozumitelné, popřípadě i odpudivé. Modlitba nemusí mnohým připadnout jednoduchá. Proč se modlit? Co se modlit? Jak se modlit? Nepatří modlitba jen nějakým "vyvoleným"? Nenechme se ale podobnými pochybnostmi odradit! Je úplně pro každého! Proč tedy nevyužít této jedinečné nabídky pro náš život?!

Ráno vstaňme
a svěřme se Bohu...

Probudili jsme se ze spánku, který nás odděluje od včerejška. Probuzení nám nabízí novou skutečnost, den, který tu nikdy před tím nebyl, neznámý čas a prostor, který se před námi rozprostírá jako zasněžené pole, jež dosud nikdo nepošlapal. Poprosme Pána, aby požehnal tento den a nás v něm: 

"Bože, svěřuji se Ti,
požehnej mi, prosím tě, v tomto dni."

Když už jsme to udělali, vezměme svou žádost vážně. Jsme Bohem požehnaní, Jeho požehnání s námi bude vždycky ve všem z naší činnosti, co je schopno toto požehnání dostat. Ztratíme ho jedině, když se odvrátíme od Boha. Ale i tehdy bude Bůh stát při nás, připraven přijít nám na pomoc, připraven dát nám zpět milost, kterou jsme odmítli.

V každé životní situaci

Každá konkrétní situace, ve které se nacházíme, může být proměňována, protože je v ní skrze naši víru přítomen Bůh. Ať jsme kdekoli - doma s rodinou, s přáteli, v práci nebo na ulici, ve vlaku, ať jsme v jakékoliv situaci – i když se třeba schyluje k hádce, můžeme se vždy usebrat a jednoduše říci: 

„Pane, věřím v Tebe,
přijď a buď mezi námi.“

Tímto se můžeme přimlouvat u Boha, který přislíbil svou přítomnost, kdykoli o ni požádáme. Někdy totiž nemáme slova, jindy nevíme, jak jednat moudře, vždycky však můžeme Boha požádat, aby přišel a byl s námi v dané situaci a proměňoval ji v pokoj a požehnání... 

Se svolením zpracováno podle knížky:
Anthony Bloom, Na minutu s Antonyjem Surožským 
Tvůrčí modlitba, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.