Stále se na nás obracejí naši čtenáři s prosbou o doporučení nějakých kvalitních knih.

Dobrých (i méně dobrých) knih vychází zatím opravdu mnoho a je tak někdy opravdu těžké vybrat. Pokusíme se vám tedy několik titulů doporučit, ovšem s tím, že naše doporučení není zdaleka vyčerpávající. Vybereme pouze z titulů, se kterými jsme měli možnost nějak pracovat. Knížky zde uvedené jsou buď nové, anebo osvědčené opakovaně vydané...

Doporučené knihy jsme rozdělili do těchto sekcí: Životní příběhy a osudy / Pro mladší teenagery   / Jak porozumět bibli / Jak se začít modlit / Manželství, vztahy, rodičovství, výchova / Život z víry, spiritualita v běžném životě / Spiritualita pro náročnější

 

Životní příběhy a osudy

 

 

Svědectví věřícího muslima, který našel cestu ke křesťanství 

Vcera muslim 300dpi CMYKVČERA MUSLIM, DNES KRISTŮV KNĚZ

Výrazné svědectví věřícího muslima, z kterého se stal kněz a misionář působící v rodné Africe.

 

Příběhy ze života s duchovní pointou

Dvanáct příběhů

Dvanáct příběhů

Petr Karas  (*1969) nabízí sérii příběhů ze života, ze svého mládí i z nedávné doby. Sdílí s námi nejen náročné chvíle z cest autostopem či z vysokohorských výstupů, ale také silné momentky z jihomoravské farnosti. Každý z příběhů v sobě skrývá duchovní pointu, někdy i vícevrstvou; napínavá četba tak nenápadně přechází v duchovní zamyšlení. 

 

Příběhy ze života, o horách, cestách a o životě z víry

Pozvedám své oči k horám

Pozvedám své oči k horám

Kniha o horách, cestách a o duchovním životě. Je to kniha pro mládež, ale nejen pro ni, je oslovující a je především autentická. Věřím pevně, že kdyby Ježíš Kristus žil v naší době, mnoho podobenství by se odehrávalo na atletických stadionech, mezi dvěma brankami nebo v navázání na lano při chůzi mezi ledovcovými trhlinami. 

 

Poutavý příběh, jak se z malých věcí mohou stát velké

BoudaBOUDA, KTERÁ KRMÍ MILION DĚTÍ

Nesmírně poutavý příběh, jak z počátečního nadšení hrstky dobrovolníků vyrostlo dílo mezinárodních rozměrů. 

 

Laskavé příběhy pro unavené maminky

image:Image náhled produktu Co Bůh šeptá maminkám

Laskavé příběhy pohladí po duši unavené maminky, povzbudí je a ujistí o tom, že s Bohem nejsou nikdy na nic samy.

 

 

Jak překonat nenávist - silné osobní svědectví

Odpustila jsem. Obnova srdcí po genocidě ve Rwandě
 
Kniha je nesmírně silným svědectvím o lásce, která je silnější než smrt: o tom, jak se autorce podařilo vzdát se touhy po pomstě a z hloubi srdce odpustit vrahům své rodiny. V síle této životodárné zkušenosti zatoužila vnášet lásku a naději i do svého okolí, potažmo do mnoha dalších lidských srdcí rozervaných nenávistí. V závěru radostně dosvědčuje, jak po dvaceti letech celá její zpustošená země doslova „povstává z popela“, a to fyzicky i duchovně.

 

 

Pro mladší teenagery 

 

Tvořivý deníček pro dívky a slečny

Boží wifinaBOŽÍ WIFINA

Poznávej Boha kreativně! Tvořivý deníček, který nadchne každou slečnu a inspiruje ji do hlubšího vztahu s Bohem. Sešit obsahuje 24 témat, SMS rozhovory dvou hlavních hrdinek, otázky k zamyšlení, biblické verše, motivační samolepky k přečtení evangelia a autorské ilustrace, které vybízejí k vpisování a dekorování.

 

Interaktivní kniha (gamebook) pro mládež

NK0332SURVIVAL

Jsi v přírodě, někde uprostřed své plánované trasy. Blíží se večer, dochází ti jídlo, voda i síly... Co uděláš? Tato interaktivní kniha (gamebook) prověří tvá rozhodnutí a nabídne ti profesionální rady od křesťana, vojáka a instruktora přežití, který přežíval v mírném pásmu, poušti, Arktidě a džungli.

 

 

Jak porozumět bibli

 

Pro ty, kdo se moc nevyznají v Bibli 

Expedice Bible  Základní výbavaEXPEDICE BIBLE ZÁKLADNÍ VÝBAVA

Stručná a praktická pomůcka určená především pro mladé čtenáře, ale i pro ty, kdo o sobě vědí, že se v Bibli moc nevyznají.

 

​Jedna z nejlepších Biblí pro děti

Bible vypráví o Ježíši

Bible vypráví o Ježíši

Jedna z nejlepších Biblí pro děti. Krátké texty ukazují na souvislosti napříč celou Biblí. Krásně ilustrovaná. Její obsah oslovil i mnohé dospělé, kteří knihu četli spolu s dětmi. 

 

Malá encyklopedie o Ježíši (nejen) pro malé čtenáře

image:Image náhled produktu Kdo je Ježíš?

Kdo je Ježíš?

Publikace přehledně přibližuje Ježíšovu osobnost a společenské, přírodní, kulturní a duchovní poměry doby, ve které žil. Encyklopedicky pojaté kapitoly doprovázejí ilustrace, přehledy, shrnutí, mapky i obrázky krajiny. Kniha je určena dětem na prvním stupni základní školy, jejich rodinám a kamarádům.

 

Veškeré židovské legendy v kostce

Legendy Židů - svazek 1Legendy Židů

Legendy Židů patří neoddiskutovatelně do pokladnice světové literatury, do níž vstoupily jako „příběhy, jež v Bibli nenajdete“ nebo jako „veškeré židovské legendy v kostce“. Ginzberg vynikal schopností vstřebávat stovky příběhů a jejich verzí v původních jazycích a všímat si rozdílů, jež naznačují, který příběh je původní a který odvozený. Toto Ginzbergovo dílo dodnes představuje odrazový můstek pro studium biblických legend.

 

 

Jak se začít modlit

 

Pro ty, kdo by se chtěli modlit, ale nevědí, jak začít

Zkrátka modlitba  Kurz pro samoukyZKRÁTKA MODLITBA KURZ PRO SAMOUKY

Praktická příručka pro ty, kdo chtějí proměnit svůj modlitební život, ale i pro ty, kdo by se chtěli modlit, ale nevědí, jak začít.

 

image:Image náhled produktu Modlitba pro začátečníky i mírně pokročilé

Modlitba pro začátečníky i mírně pokročilé

Jak se „správně“ modlit? Je nejlepší růženec? Adorace Nejsvětější svátosti? Nebo snad četba Písma? A co modlitba vlastními slovy? Podle jezuity Jamese Martina je správný způsob ten, který nám vyhovuje nejlépe v daném čase a na daném místě. Bůh nám totiž vychází vstříc právě tam, kde se nacházíme. Držíte-li v ruce tuto knížku, znamená to, že jste setkání s Bohem v modlitbě otevření. Stejně jako Ježíšovi učedníci, i my prosíme Boha, aby nás naučil modlit se. 

 

 

 

Manželství, vztahy, rodičovství, výchova

 

Jak v manželství prožít porozumění?

Pět jazyků láskyPĚT JAZYKŮ LÁSKY

Práce Gary Chapmana je určena těm, kdo chtějí ve svém manželství prožít skutečné naplnění a hluboké porozumění. G, Chapman provází čtenáře pěti základními jazyky lásky, které jsou klíčové pro to, aby se náš vztah s druhým člověkem stal vztahem obohacujícím a harmonickým. Potřeba cítit lásku, mít naplněnu citovou nádrž, není poze dětský fenomén. Potřeba být milován stojí ve středu manželství. Smyslem této práce není upozornit na všechny nesprávné významy a interpretace slova láska, ale spíše se zaměřit na konkrétní projevy lásky, nezbytné pro naše emocionální zdraví. Práce Dr. Chapmana citlivě a srozumitelně přibližuje partnerským a manželským dvojicím, jak přijímat a dávat lásku. 

 

Uklidnění pro nastávající maminky

image:Image náhled produktu Nosím v sobě život

Nosím v sobě život

Publikace nabízí nastávajícím maminkám podněty k harmoničtějšímu prožívání jejich těhotenství. Autorka řeší praktické aspekty jiného stavu a vztahy: vztahy k druhým lidem, k Bohu i sobě samé. Vychází z přesvědčení, že pokud láskyplný, mateřsky něžný Bůh provází každého z nás po celý život, tím spíš i maminky v požehnaném stavu.

 

 

My a děti

Knížka My a děti nabízí párům inspiraci k zvládání jejich nové role: už nejsou jen manželé, ale i rodiče. Drobné radosti se střídají s nevídaným stresem. Úžas z toho, jak dítě rychle roste, ruší únava z nevyspání. Manželé jako by se chvílemi nepoznávali. Ona vidí jeho bezradnost, ale nemá energii ho „doučovat“. On cítí, jak moc si ona všímá dítěte a jak málo jeho… Jak to všechno přežít ve zdraví a vzájemné lásce? 

 

 

Jak naplnit citové potřeby vašeho dítěte

obálkaPĚT JAZYKŮ LÁSKY A DĚTI

Světový bestseller Pět jazyků lásky pomohl milionům párů po celém světě odhalit tajemství láskyplného a trvalého vztahu. Teď máte příležitost naučit se promlouvat jazyky lásky vašich dětí. Potřeba být milován je základní potřebou každého člověka a u dětí to platí dvojnásob. Mnoho dětí slyší od svých rodičů, že je milují, přesto jejich lásku necítí. Pět jazyků lásky a děti otevírá dveře k mnohem hlubšímu pochopení a naplnění citových potřeb vašeho dítěte. Naučte se mluvit jazyky lásky svých dětí ještě dnes!

 

 

Život z víry, spiritualita v běžném životě

 

image:Image náhled produktu Jezuitský návod (téměř) na všechno

Jezuitský návod (téměř) na všechno

V knize nenajdeme řešení všech problémů, ale můžeme se naučit, jak hledat Boha úplně ve všem. Ignaciánská spiritualita považuje totiž za důležité opravdu všechno. Autor neobyčejně vtipně a přímočaře promýšlí otázky, které důvěrně známe.

 

 

Duchovní život a emoční nezralost

Emocne zdrava spiritualita WEB

Emočně zdravá spiritualita

Lze být duchovně zralý a zároveň emočně nezralý?  Nelze být duchovně zralý a zároveň emočně nezralý: k tomuto závěru autor dospěl díky bolestným zkušenostem se sebou samým i s lidmi, které se coby pastor multietnické komunity pokoušel vést ke Kristu a duchovně formovat. Jeho služba i rodinný život byly poznamenány emoční nezralostí a vnitřní rozervaností. Podobně jako mnozí z nás přehlížel a potlačoval své emoce, vyhýbal se konfliktům a neuměl přijímat své limity. Špatně snášel ticho a samotu před Bohem, dokonce i svou duchovní službu používal jako únik z Boží přítomnosti.

 

Průvodce adventem a Vánocemi

Pripravme cestu Panu

Připravme cestu Pánu

Průvodce adventem a Vánocemi. Stručný výklad biblických textů na příslušný den a podněty  k aplikaci Božího slova v našem životě.

 

Jednoduše prožívat všední život s Ježíšem

image:Image náhled produktu 365 dní se svatou Faustynou

365 dní se svatou Faustynou

Deníček Faustyny Kowalské nás učí objevovat milosrdnou Boží lásku v běžném životě a jednoduše prožívat náš život s Ježíšem. Faustynina spiritualita je evangelní a využívat ji může každý, bez ohledu na své povolání, vzdělání, věk či postavení. 

 

 

 

 

Spiritualita pro náročnější

 

Zpověď jako zdroj síly pro život

Svátost smíření ve světle Ducha svatého

Svátost smíření ve světle Ducha svatého

Zpověď je niterné setkání s Bohem, který mě stvořil, který je pramenem mého bytí. On dokáže léčit různá má zranění a ošetřit místa, kudy mi uniká životní síla a radost, a to i vzhledem k mé osobní historii. Nezpovídám se jen proto, abych vyjmenoval něco, co se stalo v mé dávné či nedávné minulosti, nýbrž prostřednictvím svátosti dostávám sílu, abych zaměřil celý svůj život správným směrem. Je to velice tvůrčí a životodárný čas, kdy se ve mně mocí Ducha obnovuje nejen Boží obraz, ale také jeho pokoj a všechny síly i dary, které do mě vložil.

 

Moudrost pouštních otců

Moudrost pouštních otců

Výroky pouštních otců a epizody z jejich života se po staletí těší velké oblibě. Je až překvapivé, jak jsou nadčasové, jak mocně promlouvají k srdcím dnešních křesťanů. A skvělé komiksové ilustrace jejich sdělení kupodivu nezlehčují, spíše umocňují. Nejde tedy o sbírku křesťanských vtipů, jak by se mohlo zdát, ale o působivou duchovní četbu.

 

Farizejem se může stát každý

NK325KDE FARIZEJOVÉ UDĚLALI CHYBU

Nikdo nechce být jako farizej. Farizejové jsou přece ti zlí, nafoukaní intelektuálové, kteří se hádali s Ježíšem. My nikdy nechceme být jako oni. My chceme dobří křesťané. Chceme do toho dát všechno. A právě na této cestě nás může naše horlivá víra a zápal přivést na cestu farizejství. Potichu, nenápadně, aniž bychom tušili, co se děje, se stáváme novými farizeji. Cesta farizejů totiž začíná výrokem: „Nejsme, jako oni.“ Jak se tedy vyhnout pýše, elitářství a dalším rizikům příliš horlivé víry? Zkušenosti evangelikálního kazatele. Pro pokročilého a náročnějšího čtenáře. 

 

Cesta k hluboké a jednoduché kontemplativní modlitbě 

Kontemplativní exercicie

Kontemplativní exercicie

Mnoho lidí hledá živou zkušenost s Bohem, aby nově nasměrovali svůj život. Přitom hledají pokud možno prostý kontakt s Bohem. Autor v této knize předává své zkušenosti z mnohaleté činnosti s lidmi. V deseti oddílech uvádí krok za krokem do blízkosti Boží přítomnosti. Pro pokročilého a náročnějšího čtenáře. 

 

Alegorický příběh o duchovním životě 

Jako lan na vysinach WEBJAKO LAŇ NA VÝŠINÁCH

Alegorický příběh o Bázlivce a její touze dojít na výšiny lásky, radosti a vítězství, kde pomocí Pastýře a dvou průvodkyň, které jsou jí oporou na cestě k proměně, získá novou identitu. Poetický styl, vhodnější spíše pro ženy. Bestseller. Pro pokročilého a náročnějšího čtenáře. 

 

Charismata v dnešním světě? 

Pane, obnov své zázraky. Charismata včera a dnes
 
Kniha popisuje, jak se dnes charismata používají „v terénu“, a také zmiňuje jejich výjimečné a překvapivé projevy. Autor předává jen své osobní zkušenosti a to, čeho byl sám svědkem. Kéž to vše poslouží k upevnění víry, k pochopení teologie charismat a k jejich rozlišování v životě dnešní církve. (P. Raniero Cantalamessa, OFMCap.)
 
 
 
 
 
Odkazy na předchozí články: Doporučené knihy 2020Doporučené knihy 2021.