17. září 2005 proběhne v Komunitním centru sv. Prokopa na Praze 13, Nových Butovicích už třetí ročník festivalu černošských spirituálů. Pořádá jej vokální akapelový soubor Geshem ve spolupráci se spolkem Slavibor a městskou částí Praha 13.

Jak vznikl tento festival? Soubor Geshem se už téměř pět let věnuje černošským spirituálům. Tento žánr je současně součástí repertoáru různých souborů a skupin. Tak vznikla myšlenka, že bychom mohli uspořádat festival, kde by spojovacím prvkem byla právě tato píseň.

Country, Bluegrass, Ethno, Acappella, Word Music, Folk, vokální soubory smíšené, ženské , dětské, tam všude najdeme černošské spirituály. Profesionální tělesa, amatérská i zájmová hudební seskupení - většina z nich je uvádějí ve svém repertoáru.

Černošský spirituál je píseň vyvěrající z hloubi lidské zkušenosti víry. Dotýká se s omračující otevřeností základních mezilidských vztahů stejně jako rozhraní mezi životem a smrtí. Všechny tyto rozměry překonává obrovským optimismem průzračné naděje a radosti víry. Životodárné dřeni černošského spirituálu neodolají posluchači žádné generace, žádného vyznání, žádného národa. Uchvacují mnohé z nás, bez ohledu na to, zda rozumíme textům nebo jsme odborníky v hudbě. Jejich podmanivé kouzlo nás znovu překonává.

Velký zájem účinkujících i diváků v uplynulých dvou ročnících Spiritual Festu byl pro nás potvrzením toho, že spirituál je velmi populární i v Čechách. Vystoupily zde soubory jako Hradecké komorní tucteto, Iuventus Svitavy, YMCA Jakoubek, Cantus Jaroměř, Českolipský dětský sbor, Cantarina, skupiny True Harmony, Bezefšeho, akapelová uskupení Pětník, VocKap, gospelový Touch of Gospel, legendární Sváťa Karásek, samozřejmě pořádající soubor Geshem a mnoho dalších. Na zviditelnění festivalu se podílelo radio Proglas a Countryradio, ale také mnoho dobrovolníků. Výborný přístup účinkujích, návštěva velvyslance JAR, moderování Tomáše Kellera z Countryradia, ale hlavně atmosféra čehosi "přesahujícího nás", co je obsaženo v černošském spirituálu - a to hlavně - přispělo k nádherné přátelské atmosféře festivalu.

A čím nás překvapí třetí ročník? Přijďte se podívat a zažít s námi neopakovatelnou atmosféru lidského sdílení. Seznam účinkujících na Spiritual Festu 2005 včetně plakátku, který můžete volně použít, najdete na internetové adrese www.spiritualy.cz

www.geshem.cz
http://www.spiritualy.cz