Letnice jsou svátkem Ducha Svatého

Tak jako Vánoce jsou svátkem Kristova narození na Zemi, tak jsou Letnice svátkem Ducha Svatého. Seslání neboli vylití Ducha na apoštoly znamenalo stejně jako v případě Kristova zrození vyjevení Boží moci, zjevení se Boha.

Obracejme se k Duchu Božímu jednoduchou větou: „Duchu Svatý, přijď.“ Vnímejme Ducha Božího, jak v nás a v celém stvoření roznáší život do všech buněk. Jak nás duchovně vede a posvěcuje. Děkujme Duchu Svatému za radost ve svém srdci, děkujme mu za úžas, kterým nás naplňuje, děkujme mu za milost věčného bytí, kterou nám dává.

Oheň

Oheň je krásný živel. Oheň je světlo i teplo. V každém ohni se nám dává kousek Boží milosti. Oheň je nespoutaný, divoký, zničující i žehnající, přináší teplo, ale i zkázu, slzy a bolest. Když mu rozumíme, je pro nás požehnáním. Hazardujeme-li s ním, vytrestáme se.

Mojžíš viděl anděla božího v ohnivém keři. Eliáš prosil o oheň z nebe a v ohnivém voze byl vzat ze světa. Oheň je ikonou Boha a Božího světla. Když sedíme okolo ohně a sledujeme nekonečnou hru jeho nespoutaných jazyků, prožíváme krásné a kouzelné okamžiky. Vnímáme záblesky prastvoření, Boží světlo a teplo.

Meditace

Sedím u ohně.
Nahlížím do jeho světa.
Oheň je odvěký, nekonečný,
zářivý, hřejivý, laskavý, krásný, plný energie.
Oheň je symbolem Božího života.

S úctou a zatajeným dechem se dívám do ohně.
Obdivuji ho. Děkuji z hloubky srdce Duchu za oheň.

***

„Na apoštoly sestupuje Duch Svatý
právě v podobě ohně, poněvadž je Bůh.
Bůh je totiž oheň sžírající.“  (Jan Damašský)