Až bude stan našeho pozemského života stržen,
čeká nás příbytek od Boha

Lidský život je putováním. K jakému cíli? Jak nalézt cestu? Je to, jako kdybychom na plavbě po často temném a rozbouřeném moři dějin vzhlíželi ke hvězdám, aby nám ukazovaly cestu. Světlo samotné je Ježíš Kristus, slunce, které vyšlo nad všemi temnotami dějin. Abychom k tomuto světlu dospěli, potřebujeme i nám blízká světla – osoby, které světlo čerpají z jeho světla a podle nichž se tak můžeme orientovat při svém putování. (Benedikt XVI.)

Až bude stan našeho pozemského života stržen,
čeká nás příbytek od Boha,
věčný dům v nebesích. (Bible, 2. Korintským 5,1)

Svítilnou mým nohám je tvé slovo
a světlem na mé stezce. (Bible, Žl 119,105)

Vydáváme se na cestu bez mapy,
víra je hvězdou, která osvěcuje naši cestu

Hledat Boha je dobrodružství. Nikdo z nás ale předem neví, kudy naše cesta k Bohu povede. Vydáváme se na cestu bez mapy, jako se vydali mudrci, kteří se přišli poklonit nově narozenému Kristu. Mnohdy máme dojem, že jsme sešli z cesty, že bloudíme a že jdeme oklikami. Jsme-li však rozhodnuti Boha najít, bude naše stezka v jeho očích vždycky přímá. Jediná věc nás může skutečně zavést na scestí, a sice že ztratíme z obzoru pevný cíl. Není-li jím totiž Bůh, počítejme s tím, že promarníme hodně času. Nevíme-li už, kam směřujeme, vnitřně se unavíme a zestárneme. Máme-li však pořád Boha před očima, naše srdce si uchová mládí a svěžest. Víra je hvězdou, jež nás vede k cíli. Po všechny dny a noci života, ve všech údolích i na vrcholcích hor máme vždycky vztažný bod. (Wilfrid Stinissen)

Ukaž mi své cesty, Hospodine,
a pouč mě o svých stezkách.
Veď mě ve své pravdě a uč mě, 
neboť ty jsi Bůh, můj spasitel. (Bible, ŽL 25) 

Prožíval jsem na cestě životem
stále Boží přítomnost

Po celý svůj život jsem zakoušel Ježíšovu přítomnost, zvláště ale v kritických okamžicích. Nevěřím v Boha některých teologů, kteří o něm mluví abstraktně a často nesrozumitelně. Já věřím v Boha, který je mi neustále nablízku, přítomen se svou nezměrnou láskou. Prožíval jsem na cestě životem stále jeho přítomnost a přispění. Cítil jsem se vždy zcela v Božích rukou. Bůh je pevnou půdou pod mýma nohama. Na vlastní kůži jsem zakusil, že obrací k dobrému všechno v životě těch, kteří ho milují. Když už nevíš jak dál, leť poslepu jako pilot v mlze a svěř se vedení toho druhého – neviditelného. (Phil Bosmans)

Veleb Boha v každé době
a žádej od něho,
aby řídil tvé cesty
a všechny tvé stezky. (Bible, Tob 4,19)

Základy křesťansko-židovského náboženství
byly položeny na cestách, v cizině, v nejistém putování

Naše náboženství nás učí nezajištěnosti, spoléhání na Boha a vnímání všeho jako projevu milosti. Je to náboženství, jehož základy byly položeny na cestách, v cizině, v nejistém putování – v příběhu Abraháma, který opustil své město a šel pryč do neznáma, i v příběhu Mojžíše a jeho putování v Sinajské poušti. V těchto dvou archetypálních událostech se formovalo židovství. V Novém zákoně se spasitel světa narodí nikoli v zařízené porodnici, nýbrž na cestách, improvizovaně, v jeskyni a později bude mluvit o tom, že sice ptáci mají hnízda a lišky doupata, ale Syn člověka nemá, kde by hlavu složil (Lk 9,58). A Ježíš nás dokonce před tou zajištěností varuje. (Marek Orko Vácha)

„Lišky mají doupata
a ptáci hnízda,
ale Syn člověka nemá,
kde by hlavu složil". (Lk 9,58)

foto: -IMa-


Pán se rozhodl, že kvůli nám,
sám předem půjde naší cestou

Pán se totiž rozhodl, že kvůli nám, kteří jsme jeho tělem, sám předem půjde naší cestou v tom svém těle, ve kterém zemřel, vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa; aby tak jeho údy s důvěrou očekávaly, že i ony se dostanou tam, kam je předešla hlava... (Sv. Augustin)

Hledej blaho v Hospodinu,
svou cestu svěř Hospodinu,
doufej v něho,
on sám bude jednat. (Bible, Žl 37,4-5)

Ježíš praví: "Já jsem cesta." (Bible, Jan 14,6) 
 

Prameny:
- Benedikt XVI., 365 dní s Benediktem XVI.
- Wilfrid Stinissen, I dnes je den Boží - Rozjímání na celý rok
- Setkání s Philem Bosmansem, Dobrodružství s Bohem a lidmi
- P. Marek Orko Vácha, Katolický týdeník
- Ekumenický překlad Bible