S lidmi, kteří nemají smysl pro humor,
to není snadné

Může se člověk naučit smyslu pro humor? To by bylo pěkné. S lidmi, kteří nemají smysl pro humor, to totiž není snadné. A oni to se sebou samotnými koneckonců také nemají snadné. Setkání s člověkem, z něhož nedostatek smyslu pro humor přímo čiší, není nikdy příjemné. Mnohdy takovým lidem nedostatek humoru přímo kouká z očí.

Humor je postoj k životu

Jeden opat mi kdysi řekl, že se u kandidátů, kteří mají zájem o život v jeho klášteře, dívá v prvé řadě na to, zda mají smysl pro humor. Víru by mohli přinejhorším ještě získat v klášteře, ale smysl pro humor ne. A je pravda, že pro život ve společenství je nesmírně důležité, aby se člověk nenechal unášet svým vlastním hněvem nebo ovlivňovat rozčilením druhých.

Opravdu hodně pomáhá, když člověk umí to, co mu vadí, trochu odlehčit. Humor je nejen dar, ale také zcela určitý postoj k životu. Kdykoli se objeví nějaký problém, je nutné mít po ruce lidi se smyslem pro humor. Ti o dva nebo tři kroky poodstoupí a to, co vypadalo velké a vzbuzovalo obavy, se rázem zdá být menší a neškodnější. Také vědí, že všechno pomine – to hrozné i to pěkné, a tak se mohou lecčemus, co berou druzí smrtelně vážně, zasmát nebo se tomu aspoň trošku pousmát.

Vidět barvy i tam,
kde druzí všechno vidí černě

Také u Ježíše ostatně vidíme takový humor. Řekl bych, že to byl takový „nevážný svatý“. Ježíš svým učedníkům radil, aby se neutápěli ve svých problémech a nedělali si příliš mnoho starostí. Netrapte se obavami z toho, co přijde. Vezměte si příklad z ptáků. Nesejí ani nežnou a jejich nebeský Otec je živí. Pečuje-li Bůh tak láskyplně o ptáky, čím spíše o vás? Takto bezstarostně může mluvit pouze někdo, kdo plně důvěřuje Bohu. A na této důvěře podle mě stojí pravý smysl pro humor. Kdo ho má, vidí barvy i tam, kde druzí všechno vidí černě. A tento smysl pro humor není vrozený, je možné se mu naučit. 

Se svolením zpracováno podle knihy: Prokletý mobil,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.
Redakčně upraveno.