Dva vztahy zasluhují v rodině zvláštní pozornosti: Vztah mezi otcem a dcerou a vztah mezi matkou a synem. Proč jsou tyto konkrétní vztahy tak důležité? Dcera si podle svého vztahu s otcem vytváří názor na muže a na to, jak by k nim měla přistupovat. A syn si podle svého vztahu s matkou vytváří názor na to, jaké jsou ženy a jak by s nimi měl jednat.

Přítup otce k dceři buduje její pohled na muže

Vztah dcery a otce je pro dceru klíčový. Otec je totiž představitelem mužů obecně. Pokud je laskavý a milující a pokud o dceru projevuje zájem, dcera bude mít o sobě vysoké mínění. Bude mít pocit, že je hodna lásky. Bude mít rovněž zdravý pohled na to, jak by měl vypadat její vztah s muži. Pokud otec dceru emocionálně nebo fyzicky opustí, rozvine se u dcery hlad po mužích. Na to, jak čtrnácti - až sedmnáctiletá dívka tento hlad vyjádří, nepotřebujete mimořádnou představivost. Začne rychle navazovat vztahy, začne být sexuálně aktivní brzy a mimo manželství a budou ji přitahovat starší muži, kteří by měli nahradit „otcovskou postavu“, kterou ve svém životě postrádala. Tato dcera nebude jediná, kdo zaplatí za to, že ji otec opustil. Potáhne ji to k mužům, ale bude se rovněž podobat pavouku jménem Černá vdova, jež požírá svého partnera. To, že ji otec opustil, ji odsoudí k velmi negativnímu životnímu stylu, který ovlivní všechny, kdo s ní přijdou do styku. Lze se tomuto nebezpečí vyhnout?

Ano, takovému vzorci se lze vyhnout za předpokladu, pokud otce v životě malé holčičky opatrně nahradí jiné otcovské postavy. Může to být dědeček, strýček, dobrý přítel rodiny nebo otčím. Důležité je, aby tato mladá žena měla správný vztah s mužem, který může hrát otcovskou roli, jenž jí ukáže, jak se má jednat s dámou, a který ji ujistí, že se z dívky stává krásnou mladou ženou. Pro její rozvoj jsou důležitá i slova, která jí otec říká. Sarkastický a kritický otec své dceři velice ublíží. Dcera ale dokáže být nesmírně loajální dokonce i k nepřítomnému otci a nesnese, aby o něm někdo řekl něco negativního, a to třeba i v případě, že otec rodinu opustil. V jejích představách se dokonce může stát dokonalým. Dcera má totiž psychickou potřebu si vztah vysnít, pokud takový vztah neexistuje.

Otec, který není nablízku

Pokud jste někdy cestovali na západ Spojených států, možná jste ochutnali vynikající hamburgery, jež prodává společnost In-N-Out Burger. Moje žena jí nadměrně velké množství zeleniny, ale pokud někam jedeme autem a ona spatří In-N-Out Burger, mnohdy řekne: „Podívej, In-N-Out Burger. Rychle to obrať a zajeď tam.“ (Doufám, že tato společnost ocení, jakou jí zde dělám reklamu.) Její hamburgery jsou skvělé. Zajedete si pro ně k okénku, nemusíte vystoupit a hned zase odjedete. Potíž ovšem nastává, když se takto chovají otcové ke svým dětem. Zajedou k nim, kratičce s nimi pobudou a hned zase někam zmizí. Takoví otcové svým dětem skutečně neprospívají. Upřímně řečeno, pro dítě by bylo lepší, kdyby nemělo žádného otce, než když má otce, který sporadicky přichází a hned zase odchází. Pokud dítěti v životě otec chybí, je to zlé; sporadicky přicházející otec ale dítěti rozhodně neprospívá.

Pokud však otec dceři důvěřuje a potvrzuje ji v jejím ženství, hodně investuje do její budoucnosti. Výzkumy potvrzují, že dcery následují své otce. Otec svou dceru povzbudí, když jí řekne: „Miláčku, líbí se mi, jak o sebe pečuješ a jak se oblékáš. Jsi krásná mladá dáma. A jsem také rád, že přemýšlíš, na které večírky jít a na které ne a s jakými mladými muži se stýkat a s jakými ne. Jsem na tebe opravdu hrdý.“ Dcera potřebuje slyšet, že otec si jí váží takové, jaká je, a že ho zajímají její sportovní výkony nebo úspěchy ve výtvarném kroužku.

Otcové, pokud své dceři podstrčíte reklamní oznámení – „velmi si tě vážím“ – nestojí vás to ani korunu, nicméně vaši dceru to může ovlivnit na celý život. A nejen ji – i jejího budoucího manžela a děti.