Jsme v Božích očích vzácní

Ježíšovo poselství je skutečně radostná zvěst. Nejedná se především o sérii zákonů, které musíme dodržovat. Je to zkušenost láskyplného setkání s Ježíšem ve víře a něžnosti. Toto setkání nám dává poznat, že jsme v Božích očích vzácní. Následkem toho pak nad námi postupně ztrácí svou moc i negativní obraz, který mnohdy sami o sobě máme. Když odhalíme, že nás Bůh miluje, když to „dostaneme pod kůži“, můžeme si sami začít víc důvěřovat a naše srdce se vydá po cestě vstříc uzdravení navzdory tomu, že nás i nadále tíží spousta neproměněných slabostí a omezení. Z této zkušenosti pramení naděje. 

foto VyB / hory, řeka, bystřina, sníh, kámen

Hluboké vnitřní teplo, oheň, bystřina živé vody

Bůh se nám zjevuje jako ten, který miluje. On je tím, jehož mé srdce miluje a jenž mi jistým tajemným způsobem předává hluboké vnitřní teplo, oheň, bystřinu živé vody. Předává mi rovněž žízeň, touhu a pokoj, který nemůže nic narušit, protože Bůh se člověku sděluje a dává v největších hlubinách lidského nitra. Otevírá mě a zároveň mi dává palčivou touhu po setkání s ním, protože současné zakoušení Boha je jen jakousi pouhou předchutí věčné „svatební hostiny“. V onom budoucím životě jsme povoláni nejen k tomu, abychom Boha poznávali, ale abychom se s ním naprosto spojili jako s tím, který miluje, jako s milým.

On chce proměňovat všechny detaily našeho života 

První a základní postoj člověka, který opravdu uvěřil v Krista, spočívá ve stálém zapamatovávání si, že nás Ježíš miluje. On zná naše chyby i naše slabosti. Ví o problémech, které pramení z naší minulosti, i o tom, co jsme v našem životním stylu zdědili po předcích. Ježíš není tvrdý, miluje nás. Je však náročný, protože ví, že naše osobní budoucnost závisí na naší otevřenosti Duchu Svatému. On chce sestoupit do všech detailů našeho života a my se na tyto detaily musíme zahledět, abychom se mohli začít měnit a uzdravovat.