Mnozí lidé mají pocit, že se neustále pohybují v kruhu. Pořád jsou zapřaženi do práce. Nikdy nejsou hotovi. Jedna schůze stíhá druhou. Jeden projekt střídá jiný. Všude musí být v pohotovosti, jakmile něco neklape. Cítí se uštvaní a pronásledovaní. Ptají se sami sebe: „A kde v tom všem jsem vlastně já? Žiji ještě vůbec?“ Na jejich potřeby se nikdo neptá.

Kdo se ocitá na zodpovědném místě, jistě nemůže chtít uspokojit všechny své potřeby. Přijal odpovědnost za druhé. Vyjadřuje to také jeho duchovní postoj: jsem tu pro ně. Zříkám se mnohého, co by mě těšilo, a dělám to naprosto vědomě. Ovšem i tady potřebuji znát správnou míru. Rozdám-li se totiž beze zbytku obětavě druhým, často ve své roli oběti začínám druhým ztěžovat život. Jako oběť kolem sebe šířím agresivní náladu a ta druhé ochromuje.

Být k druhým dobrý dokážu pouze tehdy, když zacházím dobře sám se sebou. V opačném případě začnu potlačené emoce promítat do svého okolí. Jestliže jsem k sobě tvrdý, budu stejně tvrdě zacházet i se svými spolupracovníky. Rozhodně je tím nepovzbudím k životu. Nejde však jen o to, umět být dobrý sám k sobě a tu a tam si něco dopřát. Už svatý Bernard napsal papeži Evženovi, který si mu posteskl na tíhu svého úřadu: „Dopřej si sám sebe!“ Pak mu ukázal, jak je svým přetížením odříznut od sebe a od svých pocitů a jak je to pro něho zhoubné. Člověk si může dopřát hezkou dovolenou, dobrou večeři, víkend na chatě. Ale rozhodující je pouze to, aby si dopřál sám sebe. Aby měl kontakt sám se sebou a byl u sebe doma. Jak toho docílit?

Existují docela prostá cvičení, jak se učit uvědomovat si vlastní já. Například se uprostřed největšího shonu můžu na okamžik zastavit a uvědomit si vlastní dech, vnímat dotek vlastních dlaní. Někdo může zvolit putování nebo vysokohorskou túru. Tělesná námaha mu udělá dobře. Jsem u sebe. Vnímám se. Kontakt se sebou mě osvobozuje od fixace na očekávání a od tlaku, kterému se sám vystavuji.

***

Se svolením zpracováno podle knihy: Pracovat i žít, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Několik kapitol z této knihy naleznete zde