Vnímejme milosrdenství, kterým nás Bůh zahrnuje 

Nenechme uplynout příležitost, abychom v každodenním životě vnímali milosrdenství, kterým nás Bůh zahrnuje. On nám nikdy nepřestává opakovat, že nás má rád a že s námi chce sdílet svůj život. A náš první úkol, zejména v naší době plné silných protikladů, spočívá v uvedení ostatních lidí do tohoto úžasného tajemství.

Milosrdenství je shrnutím křesťanské víry

Ježíš Kristus je tváří Otcova milosrdenství. Podstata křesťanské víry je shrnuta právě v těchto slovech. Milosrdenství se stalo viditelným a dosáhlo svého vrcholu v Ježíši Kristu. Nekonečně milosrdný Bůh dával v dějinách poznávat své milosrdenství různými způsoby. Když bylo pak všechno připraveno, poslal svého Syna narozeného z Panny Marie, aby nám zjevil svoji lásku definitivně. Kdo vidí Ježíše, ten vidí Otce. Ježíš Nazaretský svým slovem, svými gesty a celou svojí osobou zjevuje Boží milosrdenství.

Milosrdenství je zdrojem radosti

Potřebujeme stále o milosrdenství rozjímat. Je totiž pro nás zdrojem radosti, vyrovnanosti a pokoje. Milosrdenství je slovo, které zjevuje podstatu samého Boha. Milosrdenstvím nám Bůh vychází vstříc. Milosrdenství je i základním zákonem, který přebývá v srdci každého člověka hledícího upřímně na bližní. Milosrdenství je cesta, která sjednocuje Boha a člověka, protože otevírá srdce naději, že jsme milováni navždy i přes omezení svého hříchu.

Zapojme se i my do milosrdenství

Vroucně si přeji, aby křesťané hlouběji pronikali k jádru evangelia, ve kterém jsou chudí božským milosrdenstvím upřednostňováni. Zapojme se proto i my a objevujme znovu skutky milosrdenství: dávat najíst tomu, kdo má hlad, napít žíznivým; odívat toho, kdo nemá, co na sebe; přijímat cizince, pomáhat nemocným, navštěvovat vězněné, pohřbívat mrtvé. A nezapomínejme: radit pochybujícím, učit neznalé, napomínat hříšníky, těšit sklíčené, odpouštět urážky, trpělivě snášet protivné lidi, modlit se k Bohu za živé i mrtvé.

Zpracováno podle buly papeže Františka „Misericordiae Vultus“
vyhlašující mimořádný Svatý rok Milosrdenství.
Převzato z webu Radiovaticana.cz.
Redakčně upraveno.