Pravdivým nazýváme člověka ryzího, bezelstného. Ježíš praví o Natanaelovi: "Hle, pravý Izraelita, v němž není lsti". Není vypočítavý, žije ze své vnitřní pravdy. Je prost intrik, diplomacie a úvah o tom, jak sebe druhým lépe prodat. Žije v harmonii sám se sebou. Je ryzí. Říká, co si myslí, a jedná podle toho, co cítí v srdci. Vždycky víme, na čem s ním jsme. Své myšlenky a city před námi netají.

Nemá strach, že ho prokoukneme. Je sám sebou, protože stojí za vším, co je v něm. Nic neskrývá, protože nemá co, protože všechno v něm smí být.

Pravdivý člověk je zároveň vždycky svobodný, protože jedině pravda nás osvobozuje. Kolik lidí dnes uhýbá z cesty své pravdě. Mají strach čelit skutečnosti svého srdce. Zmocňuje se jich panika, mají-li někdy být tiší. Mohlo by se v nich přece vynořit něco nepříjemného. Proto musejí být ustavičně v akci. Jsou věčnými štvanci. To nejhorší, co je může potkat, je chvíle, kdy se nic neděje, protože to by se mohla na světlo prodrat jejich pravda. Kdo se vyhýbá své pravdě, spotřebuje mnoho energie, aby ji skryl před druhými. Ustavičně přemítá o tom, co si asi o něm myslí okolí. Tak si láme hlavu, co má říci, aby uspěl s druhými. Co by si jinak pomysleli o jeho psychice, o jeho potlačených pudech, o jeho komplexech! Úzkostlivě váží každé slovo, aby nevyšel najevo nějaký jeho neurotický komplex nebo potlačovaná stinná stránka.

V řečtině znamená aletheia - pravda - holé, nezakryté bytí. Závoj je odhalen a my vidíme holou realitu. Kdo pravdivě žije a nic neskrývá, u toho vystupuje na povrch jeho pravé já. Anděl pravdivosti ti chce opětovně otvírat oči pro realitu, protože snímá roušku, jež všechno zahaluje, osvobodí tě od brýlí, jimiž všechno vidíš. Možná máš brýle, které ti vše zkreslují, a ty vnímáš jen negativní věci. Anebo máš na nose brýle růžové a nechceš vidět lidi s jejich problémy. Něco si namlouváš, abys mohl žít pohodlněji. Anděl pravdivosti ti vezme oboje, protože ti skutečnost zkreslují, a ukáže ti ji v pravém světle. "Pošle-li k nějaké duši svého anděla Bůh, pak tato duše vpravdě prozře," píše Mistr Ekkehart.

Pravdivý člověk nás nutí obrátit se čelem k pravdě vlastního srdce. V jeho blízkosti se nelze skrývat, ale my se ani schovávat nemusíme, protože najdeme odvahu ukázat svou tvář. Jakmile promluvil Ježíš, nemohli se už skrývat nečistí duchové, kteří zakalují lidského ducha temnými myšlenkami a jedovatými emocemi. Slovem Ježíšovým jsou vytaženi na světlo. Tak nám to líčí Marek. Když Ježíš poprvé káže v synagóze, vykřikne náhle nečistý duch jakéhosi muže. Cítí totiž, že se už nemůže skrývat za kritickými a ironickými výroky. Musí čelit pravdě, což pro něho znamená, že z toho muže musí vyjít a dát mu svobodu (srv. Mk 1,23nn). Ježíšova pravdivost osvobozuje lidi od nečistých duchů, kteří deformují a falšují pravdu. Jsou uzdravováni a stávají se z nich pravdiví, ryzí lidé.

Přeji ti anděla pravdivosti, abys mohl být takový, jaký v jádru své bytosti jsi, abys byl s to osvobozovat lidi ve svém okolí k pravdě. Pravda také znamená soulad předmětu a poznání, věci a rozumu. Přeji ti, abys žil zcela a naprosto v souhlase sám se sebou i se svou životní realitou.

***

Se svolením převzato z knihy Poselství shůry, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.


Několik kapitol z této knihy naleznete zde.