Udivenému hostu, který domě moudrého muže našel jen jedinou knihu, a to Bibli, moudrý muž řekl: „Ostatní knihy buď obsahují to, co už je v Bibli, a pak jsou zbytečné, anebo neobsahují ani to a pak jsou ještě zbytečnější.“

Jakkoli se tento výrok může zdát nadsazený, vystihuje, jakou hodnotu lze v Knize knih najít. Číst Bibli však neznamená být čtenářem jen jedné knihy. Bible sama je totiž rozsáhlý soubor knih. Máme -li jí dobře porozumět, potřebujeme k tomu další knihy, které nám ji přibližují a osvětlují.

Jsme-li na cestě a máme dojít k cíli, potřebujeme nutně dvojí: orientaci a posilu. Na životní cestě nám obojí dává právě Bible: ukazuje správný směr a utvrzuje nás v jistotě, že k cíli skutečně dojdeme. Toto je již bezpochyby dostatečný důvod, pro bližší seznámení se s ní. Jako křesťané věříme, že v Bibli nás oslovuje sám Bůh a my se s ním můžeme prostřednictvím jeho slova setkat ve společenství těch, kdo mu pozorně naslouchají. Studium biblických oborů může tuto naši vnímavost výrazně zbystřit a disponovat nás k žádoucí odpovědi Bohu.

Takto svůj obor charakterizuje Dr. Josef Hřebík, vedoucí katedry biblických věd na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Více o možnostech studia naleznete na www.ktf.cuni.cz.