Plné znění vánočního poselství papeže Jana Pavla II., které pronesl před požehnáním "Urbi et Orbi" při slavnosti Narození Páně 25.12.2001.

"Kristus je náš pokoj: obě dvě části (Židy i pohany) spojil v jedno" (Ef 2,14).

Na úsvitu nového tisíciletí, které začínalo s takovými nadějemi, ale nyní je ohrožováno temnými mraky násilí a války, slova apoštola Pavla, která slyšíme o těchto Vánocích, jsou paprskem mocného světla, voláním důvěry a optimismu. Božské Dítě, narozené v Betlémě, nese jako dar ve svých ručkách tajemství míru pro lidstvo. On je Knížetem pokoje! Hle, radostná zvěst, která zazněla oné noci nad Betlémem, a kterou chci opakovat světu v tento požehnaný den: "Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: v městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán" (Lk 2,10-11). A dnes je církev ozvěnou andělů a znovu šíří jejich úchvatné poselství, které překvapilo i samotné pastýře na betlémských stráních.

"Christus est pax nostra!"

Kristus, „děťátko zavinuté do plének a položené v jeslích" (Lk 2,12), ano, právě On je naším pokojem. Bezbranné novorozeně v pokoře jedné jeskyně vrací důstojnost každému rodícímu se životu, dává naději tomu, kdo je zmítán pochybnostmi a malomyslností. On přišel uzdravit rány života a dát smysl dokonce i smrti. V onom milém a bezbranném Dítěti, které pláče ve studené a holé jeskyni, Bůh zničil hřích a do něho vložil počátek nového lidstva - povolaného k tomu, aby dovršilo původní plán stvoření a překročilo jej milostí vykoupení.

Mužové a ženy třetího tisíciletí, vy, kteří máte hlad po spravedlnosti a míru, přijměte poselství Vánoc, které se dnes šíří ve světě! Ježíš se narodil, aby upevnil pouta mezi lidmi i národy, aby se v něm samém všichni stali bratry. Přišel proto, aby "zbořil přehradu, která je dělila, když na svém těle zrušil příčinu nepřátelství" (Ef 2,14), a aby udělal z lidstva jednu jedinou rodinu. Ano, můžeme s jistotou opakovat: "Dnes se s narozeným Slovem narodil pokoj! Mír, který si musíme vyprosit, protože pouze Bůh je jeho autorem a garantem. Mír, který je nutno budovat ve světě, kde různá etnika a národy, trýzněné tolika různými těžkostmi, doufají v nové lidstvo nejen globalizované hospodářskými zájmy, nýbrž stálým úsilím o spravedlivější a solidárnější soužití.

Spěcháme jako pastýři do Betléma a v jeskyni se zastavíme v adoraci, upírajíce pohled na novorozeného Vykupitele. V něm můžeme rozpoznat rysy každé malé lidské bytosti, která přichází na svět. Ať patří ke kterékoliv rase a národu: je to malý Palestinec i malý Izraelita, je to dítě ze Spojených států amerických i dítě z Afghánistánu, je to syn kmene Hutu i syn kmene Tutsi... a je to jakékoliv dítě, které je pro Krista Někdo. Dnes zalétají mé myšlenky ke všem dětem světa. Je tolik, příliš mnoho dětí, které se rodí a jsou odsouzeny trpět bez vlastní viny následky nelidských konfliktů. Zachraňme děti, abychom zachránili naději lidstva! Dnes to od nás mocně žádá ono Dítě, narozené v Betlémě, Bůh, který se stal člověkem, aby nám vrátil právo doufat.

Úpěnlivě prosím Krista o dar míru pro ty, kdo jsou trýzněni dávnými i novými konflikty. Každý den nesu v srdci dramatické problémy Svaté země, každý den myslím s úzkostmi na ty, kteří umírají zimou a hladem; každý den ke mně doléhá smutné volání těch, kteří se v tolika částech světa dovolávají rovnoměrnějšího rozdělování zdrojů a důstojně placeného zaměstnání pro všechny. Ať nikdo nepřestává doufat v moc Boží lásky! Kéž je Kristus světlem a oporou pro toho, kdo věří a usiluje - někdy proti proudu - o setkání, o dialog, o spolupráci mezi kulturami a náboženstvími. Ať Kristus vede v míru kroky toho, kdo se neúnavně zasazuje o pokrok ve vědě a technice. Ať se tyto velké Boží dary nikdy neužívají proti respektování a rozvíjení lidské důstojnosti. Ať se nikdy svaté jméno Boha nedává jako pečeť nenávisti! Ať se z něj nikdy nedělá důvod k nesnášenlivosti a násilí! Kéž milá tvář betlémského Dítěte připomene všem, že máme jediného Otce.


"Christus est pax nostra!"
Bratři a sestry, kteří mi nasloucháte, otevřte srdce tomuto poselství pokoje, otevřte je Kristu, Synu Panny Marie. Tomu, který se stal "naším pokojem"! Otevřte je Tomu, který nám nic nebere, než hřích, a dává nám za to lidskost a radost.

A Ty, úchvatné betlémské Dítě,
vnes pokoj do každé rodiny a města,
do každého národa a světadílu.

Přijď Bože, který ses stal člověkem!
Přijď, aby ses stal srdcem světa obnoveného láskou!
Přijď tam, kde jsou ohrožovány osudy lidstva!
Přijď a neotálej! Ty jsi "náš pokoj" (Ef 2,14).

Se svolením převzato z Tiskového střediska ČBK
http://tisk.cirkev.cz