Řada politických hesel
připomíná prostoduché dopisy Ježíškovi

Ačkoliv se tu a tam už teď v září objevují v obchodech reklamy na motivy Vánoc, máme před očima jejich mnohem silnější připomínání v souvislosti s předčasnými volbami. Řada politických stran a uskupení svými hesly na svých letácích, plakátech, billboardech či na internetu připomíná prostoduché malé děti, které píší Ježíškovi.

Namísto vysněného nejchytřejšího mobilu:
teplé ponožky

Některé děti by chtěly značkovou bundu, nejlepší chytrý mobil, případně cestu kolem světa, (dříve: brusle, lyže, oblečení z Tuzexu) . No a za starých časů by dostaly teplé ponožky, pletené rukavice, případně nový soubor pastelek, který do školy potřebují. Dnes by možná dostaly něco zlevněného z tržišť, co si sice nepřejí, ale co prostě potřebují. Mnohá vábení politiků totiž vyjadřují to, co by si mnozí přáli, ale na co nejsou prostředky nebo lidé nebo globální ekonomická situace, která se nás týká v dobrém i ve zlém, ať chceme nebo nechceme.

Lehce se propaguje něco,
co lidé chtějí slyšet

Dětem jejich psaní Ježíškovi přejme. Ale pokud jde o „dopisy Ježíškovi“ politiků, tedy o „reklamy“ ve volební kampani, buďme věcně střízliví. To, že někdo něco chce, ba přímo píše, že o to bude bojovat, nejenže neznamená, že i po volbách u tohoto bohulibého přesvědčení setrvá. Ale může to znamenat a často znamená, že propaguje něco, o čem ví, že to lidé chtějí slyšet, ale co není v jeho silách a v reálných možnostech tohoto národa zajistit. Že prostě lže. Jistě, nelžou všichni politici. Ale o některých můžeme vědět (pokud ovšem chceme vidět pravdu), že se už dostatečně projevili jako prolhaní lháři a o jiných si zas můžeme právem myslet, že si pletou sny s realitou.

Když křesťané věří, že jim Bůh dal rozum,
tak by ho měli opravdu používat!

Bylo by trapné uvěřit nereálným slibům a potom jen na jejich neplnění nadávat. A bylo by velmi krátkozraké vymlouvat se na to, že jako křesťané máme zájem jen o věci duchovní a nepřistupovat zodpovědně k veřejným věcem, jako je například zapojení do politiky a volby. Nedávno končil inteligentní polemiku s křesťanskými názory jeden ne-křesťan peprnou, ale trefnou poznámkou: „Když křesťané věří, že jim Bůh dal rozum, tak by ho měli opravdu používat“! K čemuž lze jen dodat staré klasické: „Dejž to nebeský Pán!“

Redakčně upraveno

Vybízím, ať se konají modlitby …
za vládce a za všechny, kteří mají v rukou moc,
abychom mohli vést pokojný a klidný život. (Bible 1 Tim 2,1)