Existují strachy specifické pro vyšší věk

Staří lidé trpí stejnými strachy jako všichni ostatní. Existují ale také strachy specifické pro vyšší věk. Někdy se uvádí sedm druhů strachu typických pro seniory: strach z psychických potíží, všeobecný strach ze života, strach o vlastní existenci, strach z nemohoucnosti, strach z nemoci, strach z neovlivnitelných změn, strach z toho, že by se měli měnit“.

Mnozí pociťují strach ze smrti. Strach ze smrti přitom mívá několik aspektů. Jedněm nahání strach ztráta kontroly. Celý svůj život žili spořádaně a teď by mohli o kontrolu nad sebou přijít: Co by si o nich druzí pomysleli? Jiní se obávají neznáma a hrůzy smrti. Další se bojí setkání s Bohem. Obávají se, že budou konfrontováni s pravdou o sobě samých a nemuseli by proto před Bohem obstát.
 

Na všechny strachy je třeba se podívat před Bohem

Na všechny tyto strachy je třeba se podívat v modlitbě před Bohem. Co mi chtějí říci? Nikdo mi nezaručí, že těžce neonemocním nebo nezhloupnu, ani že můj partner nezemře dříve než já. Ten strach je pochopitelný. Musím ho připustit. Zároveň ale tenhle můj strach poukazuje na to, co je pro mě v životě důležité, v čem spočívá moje podstata.
 

  • Strach z opuštěnosti mi chce naznačit, že dům svého života nemám stavět na člověku, ale na Bohu. Bůh mě neopustí. Zůstane se mnou. Jeho anděl mě přenese i přes práh smrti. V žádném okamžiku tedy – ani v okamžiku smrti – nebudu úplně sám.
  • Strach z demence mě přivádí k otázce, kdo vlastně jsem. Mám cenu jen v případě, že jsem schopen rozumně přemýšlet a jednat? Není tu můj nejvnitřnější základ přítomen i poté, co všechno vnější odpadne? I dementní lidé občas vyzařují něco, co ukazuje na jejich jasné a čisté nitro. Mé já je zlomeno a jde tu už jen o čisté bytí. Strach z vlastní zchátralosti a demence mě zve, abych se vydal Bohu se vším, co mám, a důvěřoval mu, že to se mnou myslí dobře a vede mě ve všech chvílích mého života.
  • Strach ze zatracení mě zve, abych se skryl i se svým strachem v Božích láskyplných rukou. Ve svém strachu se mohu povzbuzovat Ježíšovým slovem, které řekl na kříži lotru po pravici: „Amen, pravím ti: Dnes budeš se mnou v ráji“ (Lk 23,43).


Se svolením zpracováno podle knihy: Umění stárnout,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde