Popřejme sluch působivému kouzlu středověkého eposu:
rytířské romanci o hrdinských příbězích historického rytíře Cida Campeadora.
Zachování věrné dobové atmosféry přispělo ke vzniku literární lahůdky, po níž s chutí jistě sáhnou i dospělí.
Vždyť znalost Cidovské látky patří k všeobecnému vzdělání.

U hradu Montesdoku nastal strašný boj. Rodrigo se utkal s Maury v hrozné seči, přemohl je a všech pět maurských králů zajal. Vyrval jim velký lup i zajatce.
Po boji vrátil zajatým křesťanům jejich majetek a kázal jim, aby se vrátili domů. Pak rozdělil kořist mezi všechny, kdo mu pomáhali v boji. Mezi křesťanskými bojovníky bylo mnoho radosti a díků.

Zajaté maurské krále odvedl Rodrigo na svůj zámek v Bivaru. Tam jim sňali pouta a Rodrigo je přiměl, aby mu přísahali, že ho uznávají za svého pána a budou jeho vazaly, Králové tak ochotně učinili a slíbili, že mu jako svému pánu budou odvádět daň.
Rodrigo jim pak slíbil ochranu.

Králové se obávali mnohem horšího osudu a trestu, proto když uslyšeli, co se po nich žádá, děkovali Rodrigovi za jeho jednání a velebili jeho ušlechtilé a hrdinské skutky. Rodrigo jim dovolil, aby se vrátili do svých zemí.

Pověst o jeho hrdinství a o jeho umírněné šlechetnosti se roznesla nejen po všem křesťanském lidu, ale i daleko do jižních španělských krajů, kde sídlili Maurové, Od té doby říkali Maurové Rodrigovi Cid, což znamená pán…



***


Několik kapitol z knihy J. Janoucha: U Toledské brány naleznete zde


***


Knihu vydalo nakladatelství Trinitas, s jehož svolením ukázky publikujem.