Velehrad – Setkání mládeže Activ8 na Velelehradu, které je přímým přenosem propojeno se Sydney, je už v plném proudu. Od čtvrtečního poledne přijíždějí první účastníci setkání a momentálně jich jsou na Velehradu už téměř čtyři a půl tisíce.

Setkání začalo včera odpoledne takzvaným light programem, ve kterém se střídaly hudební skupiny s různými audiovizuálními projekcemi. Light program trval až do večera, v půl desáté byl první den setkání zakončen půlhodinovou společnou modlitbou. Modlitbu živě přinášela i TV Noe.

Dnes pokračuje setkání dalším programem, na čtvrtou hodinu odpoledne jsou naplánovány například katecheze spojené s křížovými cestami. Vrcholem večera je benefiční koncert pro Ukrajinu, na kterém vystoupí slovenský Tretí deň a američtí SONICFLOOd. „Chceme mladé lidi motivovat k solidaritě vůči těm, kteří žijí v horších životních podmínkách, než my,“ zdůvodňuje pořádání benefičního koncertu ředitel Sekce pro mládež ČBK a zodpovědný za organizaci Setkání české a slovenské mládeže na Velehradě Vít Zatloukal.

Výtěžek koncertu je určen na jednotlivé aktivity a projekty Střediska humanitární pomoci Diecézní charity ostravsko-opavské na Ukrajině. O projektech bude mladým v pátek odpoledne povídat misionář P. Petr Krenický, který na Ukrajině působí.

Setkání pokračuje i v sobotu. V programu je například široká nabídka různých workshopů a prezentace různých komunit, hnutí a řeholí.

Vrcholem programu pak bude sobotní večerní vigilie a v nedělních brzkých ranních hodinách přímý přenos mše svaté s papežem ze Sydney a na ni navazující jitřní mše svatá na Velehradu.

Název velehradského setkání ActIv8 je odvozený od anglické zkratky „Act I v 8“ pro Skutky apoštolů, kapitolu první, a verš osmý (Sk 1,8), která odkazuje na motto setkání na Velehradě i Světovém dni mládeže v Sydney: „Dostanete sílu Ducha Svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky.“ Anglické slovo „activate“ svým významem povzbuzuje k aktivnímu a činorodému prožívání mládí a zároveň motivuje k vydávání osobního svědectví o Kristu v současném světě.

Tomáš Kutil
mail: tomaskut@seznam.cz
www.activ8.cz