Tento pátek 10. června 2022 proběhne po celé ČR oblíbená akce Noc kostelů. 

Po dvou dramatických letech, kdy se konání zúžilo jen na některá místa, se v letošním roce otevře nezvykle vysoký počet kostelů. Letošní ročník se inspiroval Rokem skla vyhlášeným OSN a také výročím 430 let od narození Jana Amose Komenského.

Přesnou náplň jednotlivých míst je možné sledovat na www.nockostelu.cz/programy, která je stále průběžně rozšiřována. V orientaci pomůže i aplikace Noc kostelů. Letos jsme opustili přípravu programové brožury. Nahradí ji poutnické Noviny Noci kostelů se zajímavými články, kvízem pro děti a nezbytnou orientační mapou se zapojenými místy. Noviny se připravují s dlouhým předstihem, proto v nich nejsou všechna zapojená místa uvedena. Lze je elektronicky stáhnout nebo tištěné získat při konání akce.  

Celá akce stojí především na dobrovolnících, kterých se do celé akce zapojuje několik tisíc. Někteří jsou organizátory, jiní se podílejí vytvářením programu. Jim patří velká poklona a ocenění. Jde o laiky, kteří dávají svůj čas i síly pro jiné. Velmi všem dobrovolníkům děkujeme!

Noc kostelů představuje největší možnost podívat se do míst, která jsou běžně přístupná jen při konání bohoslužeb nebo ani pro širokou veřejnost neslouží, jako například věže či sakristie. Zveme všechny, kdo jsou zvědaví, touží nahlédnout do „zákulisí“ nebo se zajímají o život jednotlivých farností a komunit.

Taková příležitost je jen jednou za rok!