V těchto dnech je naše myšlení zaměřeno na katastrofické povodně, které ve dvou vlnách postihly i náš kraj, naši diecézi, naše město. Rozvodněné řeky, přetékající přehrady, protržené hráze rybníků ohrožují lidi i hodnoty, oběti jsou i na lidských životech. Škody na domech, bytech i na lidské psychice jsou nedozírné.

V této truchlivé situaci je jedno světélko: zájem a ochota pomoci, často přes vlastní těžkou situaci. Vidím to nejen jako známku lidské solidarity, ale také jako projev bratrské lásky, která dřímá pod popelem vlastních zájmů – Kristova láska – i když si to třeba neuvědomujeme.

Těžké chvíle a neštěstí sbližují lidi. Bohu díky, že jsme si blízko.

Vyslovuji hluboký a vřelý dík všem, kteří se v této situaci, vysilující a často nebezpečné, starají o záchranu před povodní a o pomoc těm, kteří jí byli postiženi: úřadům a organizacím, krizovým štábům, zachráncům všech typů, hasičům, armádě, každému jednotlivci, který obětuje svůj čas a riskuje možná i zdraví.

Děkuji zvláště diecézní charitě i farním charitám. Velké díky vyslovuji ostatním diecézím, diecézním charitám, a zvláště Diecézní charitě Olomouc za jejich pomoc personální, materiální i ekonomickou. Kristova láska nás spojuje.

Na vás, milí bratři a sestry, se obracím s prosbou o finanční pomoc na odstranění nebo aspoň zmenšení škod. Na tento účel se dnes koná mimořádná finanční sbírka. Při zhoubných záplavách na Moravě jste ukázali velkou ochotu pomoci, pomozte i nyní našim nejbližším.

Když jsem z okna kaple pozoroval zaplavenou část biskupského města, napadla mi duchovní souvislost záplavy. Ne povodeň špinavé vody, která nese všechno možné, co sebou strhne, ale záplava milosti, proud milosti, blaho rozlévající se jako řeka, záplava lásky Boží.

Před zátopou stavíme hradby z pytlů písku, vyklízíme ohrožené prostory, evakuujeme lidi. Boží povodni milosti je třeba otevřít všechny brány, aby odplavila bahno hříchu, trní a křoví špatných návyků, zeminu kontaminovanou jedy neřestí. Záplava Boží milosti smete všechno špatné a dá možnost začít znovu, od čisté podlahy.

Milí bratři a sestry, stále na vás myslím a prosím Pána skrze přímluvu Panny Marie, aby vás posílil a naplnil novou důvěrou a radostí.

Učedníkům, tonoucím v bouři na jezeře, volá: „Nebojte se, jsem to já!“ Tak říká i nám.


+ Váš biskup Antonín.



***

BISKUPSTVÍ ČESKOBUDĚJOVICKÉ
Biskupská 4, p. schr. 14, 370 21 České Budějovice,
IČO 445118; Volksbank CZ, a.s.; č.ú. 4120000636/6800
Kurie: tel.: 038/6102311; fax: 038/6102321; e-mail: bisk.cb.kurie@volny.cz
Ordinariát: tel.+ fax: 038/6102335, e-mail: biskup.cb@volny.cz GSM: 0606/632817

***

Diecézní charita shromažďuje finanční dary na pomoc postiženým záplavami na jihu Čech na běžném účtu č. 1000039938/5500 vedeného u Raiffeisenbanky Č. Budějovice, variabilní symbol 82002 nebo je dar možné odevzdat pracovníkům Diecézní charity v Kanovnické ulici č. 16 a nebo mohou dárci případné finanční dary předávat přímo správcům farností od 25.8. do 1.9. 2002 proti potvrzení o daru.