7. ROČNÍK filmového festivalu zahájí v kině Metropol v Olomouci 1. října film německého autora Philipa Gröninga Velké ticho. Cenami ověnčený velkolepý dokument o životě v tichosti klášterních zdí pozve širokou veřejnost k účasti na pětidenním svátku duchovních filmů, na který se sjede řada zajímavých hostí z Polska, Čech, Slovenska i Maďarska.

Diváky čeká setkání s vladykou Kryštofem, metropolitou pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, který společně s arcibiskupem Janem Graubnerem převzal nad festivalem záštitu. Osobně své filmy přijedou představit například Ivan Vojnár, Otakáro Schmidt, András Dér, Sándor Mohi, Svatava Kabošová a mnoho jiných. Poprvé letos festival v pátečním dopoledni umožní bližší setkání s osobnostmi, které vedou křesťanské televize, (TV Noe přijede představit její ředitel P.Leoš Ryška SDB a TV LUX přijede představit rovněž ředitel Marek Poláček). Návštěvníky čeká celá řada filmů, které budou mít na festivalu svou českou premiéru, dokumentární i hrané filmy autorů různých denominací, neboť jeden z hlavních rysů festivalu je jeho ekumenická otevřenost všem křesťanským církvím.

Festival staví na křesťanské kulturní tradici Evropy. Volba programu a výběr festivalových hostů je široce ekumenicky otevřená. Máte možnost navštívit filmové projekce a setkat se v diskusích s filmovými tvůrci, kteří hledají inspiraci pro svou tvůrčí práci především v duchovním odkazu křesťanství.

Vstup na celý program festivalu včetně koncertu a filmových projekcí je ZDARMA.

Pokud jste z daleka a chtěli byste se zúčastnit festivalu, pomůžeme vám sehnat ubytování podle vašich představ a možností.

Další informace a program festivalu naleznete na www.filmveznameniryby.info.