Kdo se bude letos ucházet o přízeň diváků v přehlídkovém programu Festivalu pod věží 2006 - 30.9.? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v následujícím stručném přehledu.

ALIBABA
Skupina kolem kapelníka Miroslava Vepřeka je poměrně známá i z mimokřesťanských pódií. Její, pro spoustu lidí líbivý, country styl (občas něčím "říznutý") a propracované texty nechávají v posluchačích příjemný prožitek. Skupina si odnesla ocenění z Hitparády Rádia Proglas, Trampské porty a Mohelnického dostavníku. V současné době disponuje 2 natočenými CD.

ANDY & P. R. C.
Relativně mladá žilinská sestava Andreja Vaverka & Pala, Roba a Ciňa už své umění předvedla na několika festivalech včetně zlínského. Slovenský rock v podání 2 elektrických kytar, baskytary a bicích a čistě mužských zpěvů dává předpoklad k výborné muzice. A tu ocenili i návštěvníci loňského ročníku festivalu, když jejich písně byly nejstahovanějšími na oficiálním webu. Jak uvádějí, jejich první CD je ve stádiu evoluce.

BÉTEL
Kdo nezná skupinu Bétel, pravděpodobně mu může znít jméno kapelníka Honzy Jonáše Zaplatila známěji. Skupina se dala dohromady celkem nedávno, ale kvalitní muzikanti a autor písní dává předpoklad k dobrému výsledku. Již předchozím uskupení Ryby i sólově Honza Zaplatil oslavil větší i menší úspěchy. Současná folková muzika Bételu je příjemná a určitě je se na co těšit. Natočili jedno CD a chystají se na další.

BOŽÍ ŠRAMOT
Divoká karta festivalu si našla toto mladé uskupení z Nové Dubnice. Po velmi úspěšném vystoupení na festivalu Maják na ně vsadil dramaturg festivalu pod věží. Skupina hraje většinou převzaté skladby, ale upravené pro kytary a dechové nástroje. Jejich spontánnost a živost bude jistě oživením přehlídky.

RICHARD ČANAKY A KAPELA
Jako stálice křesťanské hudby na Slovensku by se dal jistě označit Richard Čanaky. Je známý jako sólový písničkář, v duetu s Máriou Podhradskou i jako člen své vlastní kapely Kompromis. Natočil několik CD nebo MC, číslo se už blíží desítce a úspěchy sklízí na různých domácích i zahraničních pódiích. Folkrockové vystoupení určitě potěší nejen jeho příznivce.

ČESKEJ CHLEBA
Už podle neotřelého názvu se dá předpokládat lehká výstřednost skupiny. Nejde o extremismus, ale vtipně střídané styly - většinou tíhnoucí k bigbeatu. Pětičlenná sestava už dala dohromady dvě CD. A ještě něco. Ve zpěvníku Hosana 3 má Českej chleba dvě své skladby.

ELIATA
Český rock až bigbeat s výrazným hlasem zpěvačky souboru. Tak by se dal opsat dojem z Eliaty. Sama označuje svou tvorbu za "rockové chvály". Výborné kytary a nápady jsou použity ve spoustě skladeb skupiny. Kapela vydala CD Tvůj plamen. Rozhodně, kdo Eliatu nezná, bude příjemně překvapen.

N. D. E.
Slovenská kapela, jejíž začátky se nacházely v "one man band" a v punkovém stylu se za několik let přerodila do 5-členného souboru hrajícího pop-rock občas s lehkým punkovým nádechem. Určitou zvláštností skupiny je, baskytaristka (myslím to tak, jako že to není obvyklé). N. D. E. má čerstvé CD s názvem Hlas nenarodených.

ORÉMUS
Skupina, která je na první pohled různorodá - jak věkově, tak stylově - dokáže posluchače zaujmout líbivým slovenským popem. Určitě v tom má prsty nejstarší člen, zakladatel a kapelník Pavol Štefčík, který je i autorem písní. Obklopil se rodinnými příslušníky a lidmi, které baví hrát pro Boha. I když jejich hudba není "nářezem", najdou si nápady textové i hudební cestu do srdce nejednoho posluchače. Zároveň je Pavol ředitelem "zrcadlového" festivalu Maják v Dubnici nad Váhom.

TŘETÍ POLOČAS
Domácí uskupení hrající převážně v sakrálním prostředí. Hraje až na výjimky převzaté skladby. Je pořadatelem Festivalu pod věží a už po třetí jej bude zahajovat.
V samostatných koncertech se představí:

KAPUCÍNI A STANLEY - 29.9.
Další stálicí slovenské křesťanské muziky je kapela Kapucíni (složená z řádových bratří). Spolu s písničkářem Stanleym tvoří mnohorozměrnou stylovou palbu opírající se o kytary, akordeon, výraznou foukací harmoniku či saxofon. Když k tomu přidáte bicí, je určitě co poslouchat. Texty skladeb jsou různorodé jako muzika, ale až na pár "úletů" vždy chválí Hospodina nebo se dotýkají víry. Pokud se Kapucíni rozjedou, je těžké je dostat z pódia, protože je posluchači nepustí. Určitě stojí za to vidět a slyšet samostatný koncert skupiny. Z jejich CD jsou nyní k sehnání jedno dvojalbum a jedno plnokrevné CD.

MOŠNY - 30.9.
Brněnská folková formace tvořená minimálně šesti hudebníky je známá mezi posluchači nejen tématicky zaměřené hudby. Fantastické hlasy zpěvaček, nápady v aranžích, výborně sezpívané sbory a precizně provedené instrumentace budou balzámem na duši pro nejednoho posluchače. Co vám Mošny přinesou je pohoda, klídek a relax po náročném dni festivalu. Mošny natočili zatím čtyři CD z něhož je jedno zcela vánoční.


Více informací o programu, účinkujících a odkazy na skupiny najdete na www.festivalpodvezi.cz.

PS: Všechny výše uvedené názory jsou názory jednoho člověka a nemusí se shodovat s vašimi. Je lépe, abyste se o tom přesvědčili sami.



Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. K jeho realizaci bylo využito prostředků fondu mikroprojektů spravovaného regionem Bílé Karpaty.