Byznys nahradí na výstavišti modlitby a přednášky

Místo obvyklých veletrhů, výstav a dalších komerčních akcí bude hostit letos v červenci pavilón F brněnského výstaviště účastníky katolické charismatické konference, která nabízí možnost vzájemného povzbuzení se ve víře. V Brně se koná tato akce po loňské premiéře, už podruhé.

Po několikaleté přestávce se vydal na loňskou konferenci pan Luboš, žijící nedaleko jihomoravské metropole. Už doma si v představách promítal, jaké to asi bude – konference na brněnském výstavišti, to tu ještě nebylo. „Znám to tam z různých výstav, ale v životě mě nenapadlo, že by tento stánek byznysu a blýskavých pozlátek dnešní doby mohl posloužit k něčemu takovému, jako je setkání lidí, od malých dětí až po důchodce, kteří chtějí udělat něco dobrého pro tento svět tím, že začnou na sobě pracovat a obrátí svou mysl Bohu,“ konstatuje. Už tento fakt pro Luboše znamená velký impuls a výzvu k přijetí Božího pozvání a zažití Boží přítomnosti. Na vlastní kůži se přesvědčil na konferenci, že skutečně platí Ježíšovo prohlášení: „Kde jsou dva, nebo tři ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“

Duchovní obohacení zažívá na charismatické konferenci paní Marcela z Brna. „Když mi syn spal, ráda jsem věnovala svoji pozornost duchovním pořadům, které mě otevřely srdce v mnoha rozmezích víry,“ říká mladá maminka, která oceňuje, že přítomnost dětí nikomu nevadila a rodiče s dětmi měli svůj vyhraněný prostor, kde se mohli volně pohybovat, či se o přestávkách věnovat nápadům svých ratolestí. Také ji oslovilo, jak se účastníci přesně na čas dostavují na přednášky, aby mohli svou mysl i srdce obohatit a odcházet s povzbuzením do víru většinou negativního shonu dnešní doby.

Za svým způsobem výjimečnou akci považuje konferenci její pravidelná účastnice, paní Markéta z Prahy. „Nejsou to exercicie, ale zároveň jejich funkci zčásti plní. Konference mi poskytuje znovuoživování duchovního života, sebrání další odvahy k důvěře v Boha. Akce je výjimečná i v tom, že se ji účastní hodně lidí a tak člověk může poznávat víru spousty dalších lidí, což je velikým povzbuzením,“ sděluje Markéta. Manželé Tomáš a Jana z Prahy jezdí na konferenci pro dobrý program, setkání se po roce se známými lidmi a v neposlední řadě prožít čas, kdy je možné, na rozdíl od exercicií, více v denním režimu si volit. K programu se vyjadřuje i Markéta. Nejvíce si cení přednášek a možnosti pobýt v kapli, ostatní části programu pro ni mají doplňující význam pro dotvoření celku. Na konferenci může zažít čas ztišení i čas společenství, čas pro duchovno i pro obyčejná lidská setkání. „Moc se mi líbí dělený program v pátek večer – mohu si vybrat, co je mému srdci nejbližší. Většina z nabízených variant programu se dotýká oblastí z běžného života křesťana,“ oceňuje.

Jak Markéta, tak Tomáš s Janou také chválí konferenční kapelu za výborné dotváření atmosféry při modlitbách chval. Tomáše a Janu rovněž přitahuje dětské divadlo a čtvrteční večerní koncert chval. „Na konferenci jsou i skvělé mše svaté, neuspěchané, prožívané v radosti a opravdu slavné,“ dodávají.

Konferenci může být přínosná i pro ty, co se jí nezúčastní. Přednášky se totiž zaznamenávají na cd a dvd nosiče, které lze zakoupit. „Koupila jsem přednášku Vojtěcha Kodeta, neboť vím, že o něm někdy můj manžel mluví. A vzhledem k tomu, že se mnou nebyl na konferenci, chtěla jsem mu alespoň přednášku tohoto známého kazatele donést domů, což mělo velký úspěch,“ vypráví Marcela.

Žádná akce, ani konference, se nemůže obejít bez organizátorů. Velký hold pořadatelům vzdávají Luboš i Marcela: „Obdivuji všechny lidi, kteří se starají o zajištění všech organizačních záležitostí a Boha, jak se stará o svůj lid,“ zakončuje své postřehy Luboš.


Pavel Bajer
Autor je šéfredaktorem časopisu Sociální práce / Sociálna práca