Křesťané nevěří v reinkarnaci, nýbrž ve vzkříšení. Věříme, že ve smrti se vrháme do Boží náruče. Všechno dobré, čím jsme žili, bude zachráněno v Bohu. Přicházíme k němu jako osobní bytosti.

Buddhismus sám chápe reinkarnaci záporně - jako prokletí

Pojetí reinkarnace hlásané na Západě odporuje i samotné východní tradici, odkud myšlenka reinkarnace pochází. Buddhismus sám chápe reinkarnaci jako prokletí. Snahou je spočinout v nirváně, což je jakési neosobní rozplynutí se v univerzu. Pouze ti, kteří nedokážou udělat rozhodující krok, se musí vydat cestou reinkarnace. Buddhismus navíc nehlásá osobní reinkarnaci, ale karmu.

V hinduismu je myšlenka reinkarnace odpovědí na otázku, může-li člověk dojít očištění.

Křesťané ale věří, že všechno, co na nás dosud bylo znečištěno, Boží láska ve smrti očistí.

Reinarnace z psychologického hlediska

Reinkarnace není řešením ani z psychologického hlediska. Mnoho lidí se zdravotními či psychickými problémy kontaktuje různé léčitele. Ti pak nezřídka příčiny hledají "v minulých životech". Současné problémy se tak odsouvají kamsi do mlhavé minulosti. Je to nezodpovědné a mnohé lidi z toho přepadá strach. Domnívají se, že je jejich povinností odtrpět si hříchy předchozího života. Rozhodně to není radostná zvěst.

Víra v osobní setkání s dobrým Bohem

Křesťané věří, že ve smrti a vzkříšení dojdou naplnění v osobním setkání s Bohem, a tím naplnění všech svých tužeb. Pokládají to za mnohem lidštější a útěšnější než myšlenku reinkarnace.

Zpracováno podle knihy
Anselma Grüna: O životě z víry,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.
Redakčně upraveno.