Evangelium říká, že království Boží je především v nás. Neumíme-li najít Boží království v sobě samých, neumíme-li se setkat s Bohem ve svém nitru, je jen mizivá naděje, že Boha potkáme vně sebe.

Když se Gagarin vrátil z vesmíru a pronesl pozoruhodný výrok, že v nebi žádného Boha nespatřil, poznamenal jeden moskevský kněz: „Kdyžs ho neviděl na zemi, neuvidíš ho ani v nebi.“ Nedokážeme-li totiž navázat spojení s Bohem, kterého máme ve skutečnosti „pod kůží“, pak je pravděpodobné, že i když ho potkáme tváří v tvář, vůbec ho nepoznáme.

Svatý Jan Zlatoústý řekl: „Najdi dveře svého srdce a zjistíš, že jsou to dveře království Božího.“ Musíme se tedy obrátit dovnitř, ne ven.

Zpracováno podle knížky:
Anthony Bloom, Na minutu s Antonyjem Surožským – Tvůrčí modlitba,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

 

Joseph Ratzinger o letu Jurije Gagarina
„Krátká procházka před vlastním prahem“, tak se vyjádřil kardinál Ratzinger o letu prvního člověka do kosmu. Kardinál Ratzinger řekl na jedné přednášce v Palermu (13. března roku 2000): „Mnozí z nás si ještě pamatují na ruského astronauta Jurije Gagarina, který po návratu z této historicky první návštěvy vesmíru poznamenal, že tam nespatřil žádného boha. I méně informovaný ateista věděl, že podobné tvrzení, nemůže poskytnout přesvědčivý argument proti existenci Boha. To že se Boha nelze dotknout rukama nebo pozorovat dalekohledem, že nebydlí na Měsíci či Saturnu nebo na nějaké jiné planetě či hvězdě, bylo známo mnohem dříve nežli to řekl Gagarin, nehledě na to, že jeho cesta do kosmu, třebaže byla mimořádnou událostí, může být vzhledem k dimenzím kosmu přirovnána nanejvýš ke krátké procházce před vlastním prahem, a poznatky, které přinesla, jsou také podstatně méně důležité než ty, jimiž jsme disponovali už dříve na základě našich kalkulací a pozorování. (RaVat 12.4.2011)
(Kardinál Ratzinger - od r. 2005 papež Benedikt XVI.)