Snad víc než co jiného dcera od svého otce potřebuje bezpodmínečnou lásku. Láska přikrývá množství chyb.

Vzpomíním si, jak jednou moje dcera - během svého vzpurnějšího „dobrodružného“ období  - jela s kamarádkami naším rodinným autem. Někde zřejmě zatroubila na jiného řidiče, což u toho muže vyvolalo záchvat řidičské agrese. Když zastavili u železničního přejezdu se závorami, ten muž vystoupil z auta a páčidlem roztříštil postranní okno našeho auta. Moje dcera na tu příhodu vzpomíná takto:

Přišel čas, kdy jsem ti musela říct o tom okně u auta… Byla to vůbec nejděsivější věc, kterou jsem kdy musela udělat. Probudit tátu uprostřed noci a říct mu, že bude muset utratit spoustu peněz na opravu něčeho, co není moje a na čem je závislá celá naše rodina. Už jen při pouhém pomyšlení na to jsem se třásla a měla slzy na krajíčku! Ten večer jsem si vážně myslela, že UMŘU – doslova! Největší strach jsem měla z toho, že budu muset vzbudit svého tátu. Ale k mému překvapení ses víc než o auto staral o mě. Nerozčílil se; jen ses chtěl ujistit, že jsem v pořádku, že se mi nic nestalo. Myslím, že dcery potřebují vědět, že se jejich táta (i když to vypadá, že je víc zaměřený na materiální věci) stará víc o ně než o to, co potřebuje opravit. To, že jsi na mě nekřičel ani ses nerozčílil, ale zeptal ses mě, jestli jsem v pořádku, pro mě znamenalo víc než všechno ostatní na světě. A myslím, že dcery potřebují vědět, že jejich bezpečí je důležitější než auto.

Naše dcery potřebují vědět, jak moc je milujeme. Potřebují vědět, že kdyby to bylo nutné, doslova bychom za ně dali svůj život. Svou lásku jim vyjadřujeme dvojím způsobem: slovy a pak také činy. Ano, vadilo mi, že udělala něco, co dělat neměla a že máme poškozené auto. Ale víc mi záleželo na tom, zda je v bezpečí. Aniž bych jí to říkal nebo na ni křičel, věděla v té situaci, že to, co udělala, bylo špatné (a nebezpečné). Nevěděla ovšem, zda jí má tatínek raději než auto. Teď už o tom nepochybovala.

Mimochodem, pokud jste své dceři ještě neřekli, že ji milujete natolik, že byste za ni byli ochotni zemřít, rád bych vás vyzval, abyste to udělali. Je důležité to vědět a vy (a její matka) jste možná jediní lidé na světě, kteří by byli ochotni takto se pro ni obětovat.