Bůh stvořil člověka, aby se s ním dělil o své štěstí, plnost, lásku a radost. 
Člověka vybavil i svobodou a umožnil mu podílet se na kreativním dotváření tohoto světa. 
„Bůh Tvůrce“ tak stvořil „člověka – tvůrce“.

Bůh člověka vybavil třemi dary:
 

1/ "Božím DNA"

Předně nám daroval „Boží DNA“, tedy učinil nás svými dětmi, stvořil nás ke svému obrazu a své podobě, abychom mohli být jako On. Dal nám identitu dětí, muže a ženy. Jsme „jako bohové“, protože jsme Božími dětmi.

2/ Privilegiem a úkolem tvořit

Druhým Božím darem je úkol. Bůh nám dal celou zemi, abychom jí „vládli“ a „podmanili si“ ji, jak praví první kniha Bible Genesis. Je to královská hodnost, kterou člověku daroval Bůh, protože nechtěl „otroka“, nýbrž „pána“, „krále“, který však má určitý úkol.

On pracoval na stvoření, a nás pověřil prací, abychom stvoření nesli dál, nikoli abychom jej ničili, nýbrž dávali mu růst, opatrovali jej, chránili a umožnili mu se rozvíjet. Dal nám všechno. Máme všechno. Od Boha jsme dostali stvoření, abychom jej opatrovali a nesli dál. Toto je dar. 

3/ Láskou

A nakonec „Bůh stvořil člověka jako svůj obraz /.../ stvořil je jako muže a ženu“. Po vládě nad stvořením se nám podle Bible dostává třetího a posledního daru. Je to láska spojující muže a ženu. „Stvořil je jako muže a ženu a není dobré, aby člověk žil sám. Bůh tedy učinil družku. Bůh, který je láska, dá tedy člověku lásku, a dialog lásky mezi mužem a ženou.“ 

„Děkujme Bohu za tyto tři dary, které nám dal: identitu, úkol a lásku. A prosme o milost, abychom opatrovali svou identitu Božích dětí, pracovali na úkolu, který nám dal a o milost učit se každý den více milovat.“

Podle slov papeže Františka (7.2.2017) 


Bůh stvořil člověka, 
aby se s ním dělil o své štěstí, 
plnost, lásku a radost. 
Člověka vybavil i svobodou 
a umožnil mu podílet se na kreativním 
dotváření tohoto světa. 
„Bůh Tvůrce“ tak stvořil „člověka – tvůrce“.