Všichni máme příležitost využít svých schopností prokazovat druhým lásku, i když to přesahuje naše pracovní povinnosti. Znám muže, který je povoláním učitel. Mnoho hodin navíc ale věnuje zdarma doučování méně nadaných dětí. Znám skupinu důchodkyň, které jedno dopoledne týdně vyrábějí deky pro bezdomovce. Znám ženu, která po večerech přepisuje manželovu disertační práci.

Své schopnosti pomáhat druhým uplatňujeme zpravidla doma. Vaříme, uklízíme, opravujeme počítač, sekáme trávu, měníme prasklé žárovky – to vše jsou způsoby, jak využít svých schopností, abychom dávali lásku svým životním partnerům, dětem, spolubydlícím či rodičům.

Znát svou vlastní hodnotu je důležité již proto, abychom mohli své obdarování využít ve prospěch druhých. Pokud chcete štědře zacházet se svými schopnostmi, musíte být přesvědčeni, že v tomto světě hrajete důležitou úlohu. Jste nezastupitelní. Druzí potřebují vaše schopnosti. Pokud svými schopnostmi vyjadřujete lásku, stanete se sami milujícími lidmi, ale nadto pomáháte druhým, aby se i oni rozhodli pro lásku jako životní styl.

***

Se svolením převzato z knihy: Gary Chapman - Láska jako životní styl, kterou vydal Návrat domů. Několik kapitol z této knihy naleznete zde.