Otevřít své srdce lásce
k Bohu a bližnímu

Jaký smysl má pro nás křesťany odpírat si to, co je samo o sobě dobré a užitečné? Bible a celá křesťanská tradice učí, že půst je velkou pomocí v předcházení zlému jednání. Ježíš ukazuje hluboký smysl postu: pravý půst je v plnění vůle Nebeského otce, který „vidí i to, co je skryté“ (Mt 6,18).

Postní doba je příležitostí vrátit se k postní praxi, která pomáhá potlačit vlastní egoismus a otevřít srdce lásce k Bohu a bližnímu. Odříkání se materiálního pokrmu, sytícího tělo, připravuje člověka, aby naslouchal Kristu a sytil se jeho slovem spásy. Postem a modlitbou Bohu dovolujeme, aby přicházel On sám sytit nejhlubší hlad, který zakoušíme ve svém nitru: hlad a žízeň po Bohu.

Zříci se něčeho
ve prospěch druhých

foto: IMAPostní doba nám umožňuje uvědomit si těžkou situaci mnoha lidí a napodobovat jednání Dobrého Samaritána. Můžeme se dobrovolně zříci něčeho ve prospěch druhých. Vyzývám vás proto, abyste se v postní době zaměřili na osobní i společný půst, na naslouchání Božímu slovu, na modlitbu a dobročinnost. Sbírky pro chudé z toho, co jsme si sami odřekli, jsou totiž prastarou praxí církve od jejích počátků.

Drazí bratři a sestry, otevřme svá srdce pro oživující působení Božího Slova. Postní doba ať nás skrze naslouchání Slovu, skrze modlitbu a ukázněný životní styl vede k obrácení a upřímné lásce k ostatním lidem.

Na této zemi
nemáme trvalou vlast

Postní doba rozšiřuje náš horizont, orientuje nás k životu věčnému. Na této zemi jsme totiž jen poutníci, nemáme zde stabilní vlast, ale hledáme tu budoucí, jak říká Bible (srov. Žid 11,16). Postní doba nám dává pochopit relativitu pozemského života a uschopňuje nás k nezbytnému odříkání a osvobozuje ke konání dobra.

 

Zpracováno podle textů papeže Benedikta XVI.