Ideální manželský vztah V Bibli

V Bibli se představuje ideální manželský vztah takto: Žena je podřízena svému manželovi a je pod jeho ochranou. Muž miluje svou manželku a byl by ochoten za ni zemřít. To poslední, co by chtěl, je využívat ji, srážet ji nebo s ní jakkoli jednat jako s někým méněcenným. Většina manželek, s nimiž jsem jako poradce pracoval, s tímto „ideálním obrazem“ do určité míry souhlasí. Jedna to vyjádřila takto: „Chci, aby byl hlavou; jen potřebuji vědět, že má na srdci moje potřeby.“

Otázka peněz...

Jako obvykle však tlak společnosti mnohdy působí zmatek a rozpory. Často v rodinách musí pracovat oba manželé, aby pokryli všechny výdaje. V mnoha případech žena vydělává stejně jako manžel a někdy i víc. To je obrovský trumf, který ji svádí k tomu, aby si myslela, že se s ní nezachází jako s „dostatečně rovnou“. V dnešních uspěchaných domácnostech s dvěma příjmy se snadno může stát, že pojem hlavy rodiny a podřízenosti manželky začne vypadat jako staromódní a zastaralý.

Důvěřovat a nestrachovat se

I dnes by mnoho žen chtělo, aby se s nimi jednalo jako s princeznou. V hloubi duše však možná odmítají jednat se svým manželem jako s králem. Možná nejsou ochotny uznat, že manžel chce v hloubi srdce být tím, kdo zajišťuje a chrání – chce být ochranným deštníkem, a kdyby to bylo nutné, ochotně by za svou manželku zemřel.

Když jsme se vzali, moje manželka Sára vyjádřila obavu, že nebudeme mít dost peněz. Vyrůstala jen s jedním z rodičů a věděla, jaké to je, mít málo peněz. Řekl jsem jí: „Za to jsem zodpovědný já. Postarám se o to. Ty se tím trápit nemusíš.“ Říká, že to z ní sňalo velkou tíhu, a své obavy odložila stranou. Kdyby si s tím dělala starosti dál a stále opakovala otázku: „Budeme mít dost?“, stresovalo by mě to víc než co jiného. Ona se ale rozhodla mi důvěřovat.

Žena má jednu důležitou potřebu - musí cítit, že ji manžel miluje. Pokud je tato její potřeba naplněna, je šťastná.
Muž má také jednu důležitou potřebu - musí cítit, že si ho manželka váží. Když je tato jeho potřeba naplněna, je šťastný.