Jeden řezník se věnoval své práci, když s překvapením zjistil, že do obchodu vstoupil pes. Snažil se ho zahnat, ale pes se okamžitě vrátil. Opět ho chtěl vystrnadit, ale všiml si, že pes v hubě přinesl vzkaz. Vzal si ho a četl: „Mohl byste mi poslat dvanáct párků a tři klobásy, prosím?“ Řezník si všiml, že ke vzkazu byla také připevněna bankovka. Vzal si tedy peníze, vložil do tašky dvanáct párků a tři klobásy a spolu s drobnými ji zavěsil psovi do tlamy. Řezník byl ohromen, a protože už byla zavírací doba, rozhodl se sledovat psa, který se vydal po ulici s taškou zavěšenou v tlamě.

Když pes přišel na křižovatku, položil tašku na chodník, postavil se na zadní a jednou z předních tlap stiskl tlačítko pro chodce.

Sebral tašku a trpělivě čekal, až na semaforu naskočí zelená. Potom přešel ulici a běžel na autobusovou zastávku, zatímco ho udivený řezník zpovzdálí sledoval. Na zastávce si pes nejprve prohlédl jízdní řád, pak si sedl na chodník a čekal.

Přijel autobus, ale nebyla to linka, na kterou pes čekal, a tak zůstal na chodníku sedět dál. Pak přijel další autobus. Pes se na něj podíval, a když viděl, že je to správná linka, nastoupil zadními dveřmi, aby ho řidič neviděl.

Řezník šel za psem s ústy dokořán. Vtom se pes postavil na zadní a zazvonil, přitom  tašku stále držel v tlamě. Jakmile autobus zastavil, pes vystoupil a řezník také. Oba kráčeli ulicí až k jednomu domu; před ním se pes zastavil, položil tašku na chodník, udělal několik kroků vzad a rozběhl se proti dveřím.

Své počínání několikrát zopakoval, ale nikdo neotevřel. Oběhl tedy dům, přeskočil plot, doběhl k oknu a hlavou několikrát zabouchal na okno. Potom se vrátil ke dveřím, ty se otevřely, objevil se v nich muž a začal psa bít.

Řezník k muži přiběhl a křičel: „Co to děláte? Váš pes je geniální!“

Muž popuzeně odpověděl: „Geniální? Už je to tento týden podruhé, co ten hlupák zapomněl klíče.“

 
 
Náměty pro zamyšlení:
 
1. Také si někdy u lidí kolem sebe všímám více jejich (drobných) nedostatků než všech projevů laskavosti?
2. Jaké pocity ve mně vyvolává to, když snáším nedostatky a selhání ostatních? 
3. Snad bych si mohl více uvědomovat potenciál, který mají lidé, zvířata a věci v mém okolí. Může toho být více, než se na první pohled zdá.
 

 
Se svolením zpracováno podle knihy: 
Bermejo José Carlos, Vlídné příběhy,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství