Prostitutka vtrhla na hostinu
a vrhla se k nohám Ježíšovi. Proč?

Jedna místní prostitutka vtrhla na hostinu, kde byl i Ježíš, aby mu vzlykala u jeho nohou (viz Bible Lk 7,36 – 8,3). Velmi naléhavě si uvědomovala své pochybení. A nejenže to věděla ona sama, ale věděli to hlavně i všichni ostatní okolo! Nesla tak dvojí břemeno, břemeno osobní pohany a opovržení svého okolí. A přece – když potkala Ježíše, jehož dobrota zářila jako slunce, běžela k němu. Jak je to možné?

Věděla, že je milosrdný.
Věděla, že u něj najde odpuštění.
Tak jako každý z nás.
Bůh slíbil, že nám odpustí všechno,
když k němu přijdeme a požádáme o to.
Je to nabídka pro všechny. Pro vás i pro mne.
Je to naše jediná naděje.
Nemůžeme se postavit k našim životům čelem,
dokud nevíme, že je vše Bohem odpuštěno. 

Jinak přijímáme kritiku od těch, kterým na nás záleží
a jinak od těch, kteří nás nemají rádi

Považte, jaký rozdíl je mezi dvěma scénáři: někdo, koho máte rádi, vás vezme stranou a řekne: „Můžu s tebou mluvit o něčem, co ve tvém životě neklape?“ A vedle toho někdo, kdo vás nemá rád, si vás zavolá do kanceláře a řekne: „Potřebuji si s tebou promluvit o tom, co děláš špatně.“ Vaše vnitřní reakce bude naprosto odlišná. Nikdo z nás nestojí o kritizování, pranýřování a obnažování. Když je ale přítomná láska a respekt, dokážete se na svůj život podívat jinak, protože víte, že nejste odsuzováni. Tak to má být mezi námi a Ježíšem.

Jediná cesta z močálu zoufalství:
"vše už je ti odpuštěno"

Ať se musíte postavit čelem k čemukoli ve vás, ať je to cokoli, je to už odpuštěno. Můžete jít v pokoji, protože i když je takové odhalení bolestné (komu je příjemné uvidět se tak, jak je?!), jste pod Boží milostí. Znám to, postavit se čelem ke svým pochybením, selháním, chybám a hříchům je těžké.  Jen těžko se lze dostat z pasti hanby, strachu, odsouzení, uhýbání, mlžení a všelijakých falešných jistot. Jediná cesta z močálu zoufalství je: vše odpuštěno.  Vše. Tedy vzhůru za Ježíšem, ať se vše napraví. Bůh slíbil, že nám odpustí všechno, když k němu přijdeme a požádáme o to.

Ježíš řekl ženě: 
„Ani já tě neodsuzuji. 
Jdi a od nynějška už nehřeš!“ (Jan 8,11)