"Je dobře, že jsi!" Tato slova platí pro každého člověka. I pro tebe, který právě čteš tyto řádky. Boží láska k nám totiž není podmíněna naší dokonalostí.

***

Jeden člověk mi nedávno říkal: „Když jsem byl malý, doma mi vždycky jen nadávali, že nesplňuju jejich představy. Cítil jsem, že jsem jim na obtíž. K narozeninám jsme si vůbec nepřáli. Až v mých pětatřiceti letech mi poprvé někdo k narozeninám řekl:  Jsem rád, že jsi.“

Tohoto člověka hluboce zasáhla věta: „Jsem rád, že jsi.“ Jsou to slova, která člověk potřebuje stále slyšet od dětství až po stáří. Bůh nám to říká celým svým bytím: „Je dobře, že jsi, že jsi takový, jaký jsi.“ Jenže my ho vždycky neslyšíme. On neřeší naše vrásky, naše šediny, naše nadbytečná kila, naše zlozvyky. On nás miluje takové, jací jsme. Je-li potřeba něco změnit, chce nám pomoci to změnit, ale jeho láska není podmíněna naší dokonalostí.

On jediný je také mocen uzdravit hluboká zranění, která plynou z toho, že si někdo náš život nepřál, nebo že nám v životě někdo nepřál. V Bibli stojí: „Šel jsem kolem … řekl jsem ti: Žij!“ (Ez 16,6). Boží mocné slovo povolání k životu zní nad námi od věčnosti: Chci, abys žil! Chci, abys žila! Neboť kdyby Bůh nechtěl, nebylo by nic z toho, co je.