Věřím, že Bůh může být
takovým "satelitem"
nejen v místě,
ale i v čase.


Dobry den chcela by som sa vas opytat ze preco katolici mavaju omse za mrtveho a oroduju za neho sak oni mu nevymodlia aby prisiel do neba to zalezi iba na tom cloveku ci prijal Pana Jezisa a veri v neho alebo nie...prosim nehnevajte sa ale zda sa mi to byt divne. (Radula)


Odpovídá Adrián Pavel Zemek OPraem.:

Podle sv. Pavla bylo dokonce praxí prvotní církve přijímat křest za mrtvé, což mohl být nějaký symbolický bohoslužebný úkon vykonaný zástupně za katechumena, který zemřel dříve než mohl být pokřtěn (1 Kor 15,29). V každém případě to naznačuje, že mezi křtem a věčnou spásou je zcela jasně podle Ježíšových slov spojení, ale přesto zůstává prostor pro Boží řešení v případech, kdy bez viny člověka tuto cestu není možné zvolit. Mezi námi a Bohem pořád zbývá prostor pro tajemství. Náš život probíhá v čase, máme minulost, přítomnost a budoucnost a přitom u Boha je pořád teď. Když teď Boha o něco prosím, je pro něj problém díky tomu, že stojí nad vším časem, tuhle naši přímluvu vyslyšet směrem do naší přítomnosti, budoucnosti nebo i minulosti? Podobá se to podle mě satelitnímu přenosu, kde z jednoho místa Země přes satelit se přenáší vysílání informace na jiné místo, se kterým to první není spojeno. Věřím, že Bůh tak může být takovým "satelitem" nejen v místě, ale i v čase.
(Doporučený text k tomuto tématu na webu vira.cz: Modlitba za zemřelé ?!, Máme odpovědnost i za ty, kteří zemřeli...)
(Odpovězeno: 16.04.2009 14:14)

***

Máte taky někdy pocit,
že jste na všechno sám?


Máte taky někdy pocit, že jste na všechno sám? Je to malá víra, že neprožívám při modlitbě spočinutí a pokoj, jaký bych potřebovala? Nechci takový klid za každou cenu, psycholožka mi poradila vonnou svíčku, udělat si den pro sebe - to ani nechci. Jen nabrat sílu k tomu, abych neměla pocit že se zblázním když umírají rodiče, dítěti se nedaří ve škole, manžel ztratil práci .... Děkuji


Odpovídá Adrián Pavel Zemek OPraem.:

Ano, takový prožitek vlastní nedostatečnosti mám také a myslím, že ho někdy prožije každý člověk. O Janu XXIII jsem kdysi četl, že když nad všemi těmi starostmi a problémy "kvasícími" v církvi v jeho době nemohl spát, byla mu darována větička: "Jeníčku, neber se tak vážně, ještě jsem tu já, Duch svatý." Jsou situace, kdy nemůžeme zvládnout všechno, co bychom chtěli a co je potřeba. Přijmout to a díky tomu vpustit do svého života pravidelný řád, střídání práce i odpočinku, vydávání a čerpání, je to jediná možnost, jak přestát právě ty chvíle, kdy je toho na nás opravdu moc. Průběžně a včas nabírat fyzické síly odpočinkem a duchovní síly důvěrným svěřením se do Boží ochrany nám pomůže nakonec dobře prožít náš život, i když nezvládneme všechno. (Odpovězeno: 16.04.2009 15:14)

***

Dotazy a odpovědi jsou převzaty z pokračování internetového rozhovoru s Adrianem Zemkem na téma: "Proč dnes hledat Boha". Díky velkému zájmu o rozhovor a tedy velkému množství dotazů, které se opět nestihly všechny odpovědět, přislíbil P. Zemek v rozhovoru někdy pokračovat... O případném pokračování rozhovoru se dozvíte na titulní stránce našeho webu www.vira.cz, anebo v našich informačních e-mailech, k jejichž odběru se můžete přihlásit.