Blíží se mi 50 a pociťuji stále silnější touhu po víře a Bohu. Ale kromě pár Svědků Jehovových neznám ve svém okolí nikoho, s kým bych si o svých pocitech mohl promluvit bez strachu ze zesměšnění. Ale možná mi bylo právě naznačeno, že jsem konečně nalezl spřízněné duše. Nedávno jsem totiž na internetu náhodou objevil Vaše stránky a zažil naprosto neuvěřitelnou věc. Poté co jsem je otevřel a začal číst, pocítil jsem tak silný Boží dotek, až jsem musel na chvíli přestat. Já vím, že to může vyznít jako výmysl, ale pouze popisuji své pocity. Nevím, s kým o tom promluvit. S knězem? Ale s jakým, žádného neznám?  (Z e-mailu došlého do redakce webu vira.cz) 


Abramovi bylo sedmdesát pět let,
když "zaslechl" Boha

Dobrý den, děkujeme za Váš e-mail. Když jsem si přečetl vaši otázku, tak mne napadl jeden biblický příběh. Dovolím si ho citovat:  "I řekl Hospodin Abramovi: "Odejdi ze své země, ze svého rodiště a z domu svého otce do země, kterou ti ukážu. Učiním tě velkým národem, požehnám tě, velké učiním tvé jméno. Staň se požehnáním! Požehnám těm, kdo žehnají tobě, prokleji ty, kdo ti zlořečí. V tobě dojdou požehnání veškeré čeledi země." A Abram se vydal na cestu, jak mu Hospodin přikázal. Šel s ním také Lot. Abramovi bylo sedmdesát pět let, když odešel z Cháranu." (Bible, Starý zákon, kniha Genesis, 12. kapitola) 

Bůh ví, kdy nám dá o sobě vědět...

Říkám si, že Bůh je Pánem času a on ví, kdy nám dá o sobě vědět, jestli v pubertě (jak tomu bylo v mém případě) nebo v padesáti, jako tomu je u vás, nebo v pětasedmdesáti, jak to bylo v případě Abrama, později Abraháma. Velice vám fandím. Přál bych vám, abyste si tyto Boží doteky nezanesl něčím laciným a lákavým, abyste hledal opravdovou touhu svého srdce (podle výroku svatého Augustina: "Nepokojné je naše srdce, dokud nespočine v tobě, Bože"). Myslím, že vaše zkušenost je hluboká a je opravdu Božím povoláním, Božím hlasem, ze kterého se může točit hlava, přepadat závrať, vzrušené chvění. Vaše pocity jsou autentické.

Pokuste se v místě, kde žijete, kontaktovat duchovního správce farnosti, který by vás na vaší další cestě doprovázel a pomohl vám. Pokud si nebudete vědět rady, moc rád vám pomohu a někam vás nasměruji. Jen k tomu potřebuji znát místo, kde žijete. Cesta, na kterou se vydáte, je velice dobrodružná. Protože mám osobně tuto zkušenost, přeji vám, abyste se nebál na ni vykročit.

za web vira.cz odpověděl: -šape-

Otázky a odpovědi k tématu:
- "Hledání Boha a víry"
- "Hledání smyslu života"