Matka Tereza byla katolická řeholnice, misionářka a zakladatelka kongregace Misionářek milosrdenství. Patří k velkým a výrazným osobnostem dvacátého století, je vynikající postavou současných dějin i dějin církve. Svůj život zcela věnovala službě chudým, mezi kterými nikdy nedělala rozdíly.

Jací by to byli křesťané,
kdyby pomáhali jen křesťanům?

Když Matka Tereza zvedla nějakého člověka z příkopu nebo když chudým dávala jíst a věnovala jim svou blízkost a něžnou lásku, nikdy nedělala rozdíly, pokud jde o náboženskou příslušnost. Hinduisté, muslimové, křesťané i nevěřící mohli počítat s její láskou a péčí ve stejné míře.

Je to zakotveno v logice křesťanství. Jací by to byli křesťané, kdyby se křesťansky chovali jen vůči křesťanům? U Matky Terezy to mělo hlubší důvod. V každém chudém, trpícím, nuzném, v každém umírajícím, kterého zdvihla ze země, viděla Boží dítě, ba ještě víc: viděla v něm Ježíše, skrytého v znepokojujícím převleku nejchudšího z chudých.

Respektovat víru druhých

V Kalkatě měla denně co do činění hlavně s hinduisty, ale i s muslimy. To ovlivnilo její postoj k jiným náboženským vyznáním. Neustále opakovala, že každý člověk, který dobře žije své náboženství a s upřímným srdcem hledá pravdu, se může přiblížit k Bohu. Jestliže se někdo chce přiblížit k Bohu, Bůh se ho ujme a povede dál. „Rasa, náboženství, zda je někdo křesťan či komunista, to nehraje žádnou roli: všichni jsme Boží děti, jsme stvořeni, abychom milovali a byli milováni.

Respektování víry ostatních však neznamená, že náboženskou příslušnost člověka ignorujeme, jako kdyby byla bezvýznamná. Právě naopak: když někoho přivezli do Domu pro umírající, hned se ho – pokud byl ještě schopný mluvit – ptali na jméno a náboženství. Nebyl to druh diskriminace, ale naopak, zaznamenalo se to, aby se vědělo, v jakém obřadu se má konat pohřeb.

Jak se děje obrácení?

V mnoha spolkových zemích Indie existují restriktivní náboženské zákony, které vylučují konverzi k jinému náboženství. Na otázku, zda obrací lidi k víře, Matka Tereza odvětila: „Doufám, že obracíme lidi k víře, ale nemyslím tím to, co teď máte na mysli vy. Doufám, že obracíme srdce. Ani všemohoucí Bůh nedokáže obrátit člověka, jestliže ten nechce. Naší prací, naší službou pro lidi se snažíme přiblížit se k Bohu. Přesně v tom smyslu je třeba chápat obrácení. Mnozí si myslí, že obrátit se znamená změnit se přes noc, ale tak tomu není. Když předstoupíme před Boha tváří v tvář a vpustíme ho do našeho života, tehdy jsme na cestě obrácení.“

Se svolením zpracováno podle knihy 
Leo Maasburg, Momentky ze života Matky Terezy,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.