Poslední člověk, který byl na Měsíci - astronaut Eugene Cernan (*1934 † 2017), byl po matce českého a po otci slovenského a původu. Bývalý americký kosmonaut byl známý i tím, že veřejně vyznával svou víru v Boha: "My sami bychom neuměli vybudovat vesmír, v kterém bychom mohli žít. Bůh je doopravdy skvělý inženýr..."

Eugene Cernan veřejně vyznával svou víru v Boha

Jak sám říkal: "... Tento svět plný nepokojů, válek, politických represí vypadá z Měsíce velmi mírumilovně, úchvatně. Odtud nejsou vidět žádné hranice - náboženské, politické, rasové. Jediné rozpoznatelné hranice jsou ty, které stvořil Bůh - řeky, jezera, pohoří, mořské pobřeží. Až na Měsíci jsem si uvědomil, že všichni žijeme na jediné nedělitelné planetě. Hovoříme různými jazyky, máme různé bohy, ale všichni stejně cítíme bolest, štěstí, hlad, uspokojení z dobře vykonané práce. V tom podstatném jsme si všichni podobní..."

Bůh nám drží palce

"Dodnes nevíme, jak vlastně Země vznikla, netušíme, jaký je další osud vesmíru. Naše mysl je příliš limitovaná, tato tajemství dokážeme předběžně řešit jen díky náboženství. Jsem však optimista a pragmatik, nevěřím, že lidstvo zahyne v katastrofě, kterou samo vyvolá. Nejsme však ani fatalista a věřím, že jsme se do tohoto světa dostali pomocí Boha, abychom tu na Zemi uskutečňovali to, po čem toužíme. Zatím se nám to příliš nedaří. Jsme slabí, nejistí, chybějí nám duchovní nástroje na dosažení našich tužeb. Bůh nám však drží palce, a proto nás vybavil čímsi úžasným: je to mozek a duše, tedy lidský duch. Pozorujeme, že se vyvíjejí nesmírně výkonné počítače, tvoří se umělá inteligence. Čím dál víc částí lidského organismu se dá nahradit. To je skvělé! Jsem nadšen vědeckým pokrokem, ale vím a pevně věřím, že jednu část člověka nenahradíme nikdy. Je to právě duch. My sami bychom neuměli vybudovat vesmír, v kterém bychom mohli žít. Bůh je doopravdy skvělý inženýr..."

 

Americký astronaut Eugene Andrew Cernan se narodil v r. 1934 v Chicagu. Po dědečkovi (Štefanovi Čerňanovi) pochází z Kysúc na Slovensku a po babičce z jižních Čech od Tábora. Od malička se připravoval na svůj budoucí úkol např. i svým aktivním členstvím ve skautingu (jako většina amerických kosmonautů). Cernan byl druhým Američanem, který při letu kosmické lodi Gemini 9 v r. 1966 vystoupil do volného kosmického prostoru. V programu Apollo obletěl Měsíc v r. 1969 a nakonec se stal velitelem poslední americké výpravy na Měsíc v r. 1972 (let Apolla 17). V říjnu 1974 poprvé navštívil vlast svých předků. Eugene Cernan - "Poslední člověk na Měsíci" byl známý i tím, že veřejně vyznával svou víru v Boha: "My sami bychom neuměli vybudovat vesmír, v kterém bychom mohli žít. Bůh je doopravdy skvělý inženýr..."



Některé odkazy, fotografie a videa:
- Seděl jsem na verandě domu, ve kterém by mohl bydlet Bůh
- Eugene Cernan v České republice
- Captain Eugene A. Cernan (angl.)
- Apollo 17 (anglicky)
- Cernan, Eugene Andrew (česky)
- Apollo 17 (česky)
- Astronaut J. B. Irwin - čemu mě naučil let na Měsíc
- V češtině vyšla autobiografická kniha E. Cernana: "Poslední muž na Měsíci", kterou vydalo nakladatelství Academia v roce 2003. 
 

Eugene Cernan

Eugene Cernan