KRIZE JE BODEM ZLOMU

Pro slovo krize se v čínštině používá dvou znaků: první znamená „nebezpečí“ a druhý „příležitost“. Krize je bodem zlomu. A podle toho, kam se člověk přikloní, najde buď nebezpečí, nebo nové možnosti.

VÍRA MŮŽE DOZRÁT POUZE KRIZEMI

I v procesu víry dochází zákonitě k pochybnostem a krizím. Ty pohlcují naše staré vztahy k Bohu a umožňují vznik vztahů nových. Víra může dozrát pouze krizemi. Vždyť totéž platí i o našich mezilidských vztazích: od počáteční křehkosti rostou ke stálosti zkouškami pochyb a krizí. Pokud neztroskotají… Mnozí lidé často nechápou a odmítají krize víry. Neuvědomují si, že nikdo nemůže říci smysluplné a svobodné „ano“, dokud nemá možnost říci i „ne“. Je tedy velice zhoubné pokoušet se potlačovat pochybnosti u lidí, kteří procházejí údobím krize. Potlačované pochyby se vracejí a vyrážejí nové kořeny.

Cesta temnotou pochyb a krizí - i když je bolestná – je pro zrání v procesu víry zcela nezbytná.

NUTNOST ZAKUSIT SETKÁNÍ S BOHEM

Mnozí z nás se věnovali studiu o Bohu. Učili jsme se zpaměti odpovědi z katechismů, studovali jsme v teologických seminářích. Nechalo nás to ale pusté, osamělé a izolované - tak, jako když jsme se studiem začínali. Neboť čistě rozumový postup může být překvapivě sterilní.
Co potřebujeme doopravdy, je setkání, které pronikne naši osobu ve všech složkách. Celou svou bytostí totiž člověk pozná i to, co jeho rozum nikdy nepochopí.

UPRAVOVAT SVOU PŘEDSTAVU BOHA

V procesu víry je naší nejdůležitější potřebou stále upravovat svou představu Boha, který je vždy nekonečně větší a miluje daleko víc, než může naše mysl obsáhnout. Proto musíme Boha studovat v jeho slově zjevení, zvláště jak se nám sám zjevil v Ježíšově lidství. Ne však jenom studovat. Je třeba zakusit nové živé zkušenosti v setkání s Bohem. Je třeba jej poznávat z bezprostřední zkušenosti. Je třeba se modlit, vést s ním dialog. Je třeba říci mu tak čestně, jak dokážeme, kdo jsme, a obrátit k němu své schopnosti vnímání, aby nám řekl, kdo je on sám.

MÁŠ ROZUMOVÉ PROBLÉMY S VÍROU?

Snaž se poznat Ježíše! Neztrať se ve zmatku abstraktních idejí. Nikdo cestu k víře nemůže odvodit pouze rozumem. Vždyť i všechny lidské řeči o kráse nejsou tak krásné, jako jeden květ fialky.

MÁŠ PROBLÉMY S CÍRKVÍ?

Většina z nás je má. Mnoho z nás nese jizvy špatných zkušeností. Nenech se ale odvrátit trapnými zjevy v putujícím Božím lidu. Nenech se zbavit odvahy zkušeností lidské slabosti. Poznej Ježíše Krista! On ti pomůže vidět věci v jeho světle.

ZDAJÍ SE TI SVÁTOSTI NEVĚROHODNÉ?

Odpuzuje tě to? Poznej Ježíše! On ti dá poznat, jak se s ním (nejen) ve svátostech můžeš setkávat. Pomůže ti najít život a smysl i v Bibli, jejímiž slovy promlouvá. Jestliže by mše, svátosti a modlitby církve nebyly místem setkání s Ježíšem, pak by neměly smysl. Někdy se nám tyto úkony zdají prázdné, zdá se, že na náš život nemají velký vliv. Snad jsme chodili na náboženské obřady z mrzutého pocitu povinnosti, nebo abychom si vyprosili nějakou Boží přízeň: měli bychom tam však chodit kvůli setkání s Ježíšem Kristem a zároveň vyhledávat i další formy setkávání s ním.



Je třeba poznat Ježíše Krista!
Nejde o to dozvědět se o něm,
ale poznat ho, setkat se s ním!

(Zpracováno dle J. Powella)



Apoštolové Tomášovi řekli: "Viděli jsme Pána."
On jim ale odpověděl: "Dokud neuvidím na jeho rukou stopy po hřebech
a dokud nevložím do nich svůj prst a svou ruku do rány v jeho boku, neuěřím." (Jan 20,25)