Bůh není nikdy daleko, 
a není třeba nějakých zvláštních triků, abychom ho našli.
Nehledejme ho mimo sebe, někde na nebi.
Nalezneme ho hluboko v sobě.
Stačí vstoupit do svého nitra.

Na naší odpovědi záleží

Když Ježíš povolával učedníky, odpověděli mu svým absolutním „ano“. Evangelista Marek píše, že ihned opustili všecko, co představovalo jejich každodenní život (sítě, otce a příbuzné), a šli za Ježíšem.

Ve světle jejich bezprostředního, bezvýhradného „ano“ si možná jasněji uvědomíme, jak váhavá byla často naše osobní odpověď na Ježíšův pohled a povolání. Možná už máme pořádný kus života za sebou, aniž bychom si ze srdce odpověděli na jeho pohled. Možná jsme si nikdy nenašli čas na to nejpodstatnější, k čemu jsme stvořeni: na setkání s Ježíšem v srdci.

Je třeba uvolnit prostor

Přetékáme-li vlastními ambicemi, přáními, zbytečnými starostmi a kritickými soudy, Boží láska nás nenaplní. Nejprve je třeba v sobě důkladně uklidit a uvolnit Bohu prostor. Pán nevyžaduje, aby bylo všecko v absolutním pořádku. Postačí, abychom mu poskytli dost místa a on mohl vejít.

Jakmile začneme s úklidem ve svém nitru, okamžitě si uvědomíme, že kdykoli kvůli Bohu něco vyhodíme, zaplní uvolněné místo okamžitě jeho láska. Pak už nedokážeme přestat, dokud se celý dům nezaskví dokonalou čistotou.

Nebe na zemi je možné

Jsme chrámy Ducha svatého: jsme nekonečně bohatí. Měli bychom se ze svého pokladu radovat, vždyť v nás přebývá Bůh. Náš život se může změnit v nebe na zemi, budeme-li na toto tajemství dbát.

Otvírá-li se člověk a přijme-li Ducha svatého, týká se to celého společenství. Nikdo ho nemůže přijmout jen pro sebe. Naším úsilím o pravdivý život vstupuje i do našeho nitra. Všecko dobré, co konáme, všechny naše pokusy žít správně před Bohem i před lidmi nás stále více otvírají jeho působení. Čím více nás naplní, tím hojněji se vylije na svět. Jeho dary tu nejsou jen pro jednotlivce, jsou určeny celému společenství.