PŘÍTEL MĚ
RESPEKTUJE

Můj příteli, tolik potřebuji tvé přátelství. Žízním po druhu, který, povznesen nad všechny rozumové rozepře, ve mně respektuje poutníka… Potřebuji někdy předem zakusit slíbenou vřelost, vyjít ze sebe a trochu si odpočinout na schůzce, která nám bude patřit.



PŘÍTEL MĚ
NENUTÍ
NASAZOVAT MASKU

Jsem unaven polemikami, výhradami, fanatismy! K tobě mohu přijít a nemusím se strojit do uniformy a nasazovat si masku přetvářky. Nemusím se vzdávat čehokoliv, co patří k mé vnitřní vlasti. U tebe se nepotřebuji ospravedlňovat, nepotřebuji se obhajovat ani něco dokazovat. U tebe nacházím mír. Přes má neobratná slova, přes mé úvahy, které mohou být mylné, vidíš ve mně prostě člověka. Ctíš ve mně vyslance mé víry, zvyků, osobních lásek. Tím, že se od tebe liším, nijak tě nezraňuji, ale obohacuji tě. Dotazuješ se mne, jako se dotazujeme cestovatele.



PŘÍTEL MĚ
NENUTÍ TANCOVAT,
KDYŽ KULHÁM

Já jako každý jiný toužím po uznání a u tebe se cítím čistý. Ani mé návyky, ani mé počínání tě nikdy nepoučily o tom, kdo jsem. Přijal jsi mě takového, jaký jsem. A proto jsi byl, když to bylo nutné, shovívavý k mým postupům a mému počínání. Jsem ti vděčný, že mě přijímáš takového, jaký jsem. Co bych si počal s přítelem, který by mne posuzoval? Přijímám-li u svého stolu přítele, který kulhá, poprosím ho, aby se posadil, a nechci po něm, aby tančil.



PŘÍTELI,
POTŘEBUJI TĚ!

Příteli, potřebuji tě jako vrcholek hory, kde je možné dýchat! Potřebuji se ještě jednou vedle tebe opřít lokty o stůl v hospůdce s terasou z rozeschlých prken na březích Saony a přizvat tam dva lodníky, s nimiž si budeme připíjet, klidní a usměvaví jako šťastný den. Budu-li ještě bojovat, budu trochu bojovat i za tebe. Potřebuji ti pomáhat žít…

Jak nádherný je takový telegram, který vámi zatřese, přinutí vás vstát uprostřed noci a žene vás na nádraží: „Přijeď, potřebuji tě!“ Rázem objevujeme, že máme přátele… Ponenáhlu si zasluhujeme ty, kteří nás žádají, abychom my pomohli jim…

(Zpracováno podle textů De Saint Exuperyho)


Ježíš praví:
"Nenazývám služebníky…
Nazval jsem vás přáteli"
(srov. Jan 15,15)