Papež František k fotbalistům Itálie a Argentiny

Před přátelským zápasem mezi fotbalisty Itálie a Argentiny v Římě, přijal papež František obě družstva na soukromé audienci. Přátelský zápas je uspořádán na počest papeže Františka, který se jej ale osobně nemůže zúčastnit.

Bude pro mě těžké rozhodnout se, komu fandit, ale naštěstí se jedná o přátelský zápas – a aby takový byl, o to vás snažně prosím. Tímto odlehčeným zamyšlením začal papež František své setkání s fotbalisty obou národních mužstev. Současný papež nikdy neskrýval své nadšení pro fotbal. Také při dnešním setkání zmínil, že jako děti chodili s rodiči na fotbalová utkání na stadion Gasómetro v Buenos Aires. Připomenul svůj zážitek z roku 1946, kdy jeho oblíbené mužstvo San Lorenzo vyhrálo ligu díky gólu útočníka Pontoniho.

Zodpovědnost populárních osobností

Ve své promluvě k hráčům Itálie a Argentiny se snažil oslovit zejména jejich lidskou zodpovědnost, kterou podle něho přináší popularita: Žádám vás, abyste sport prožívali jako Boží dar. Je to příležitost, abyste zúročili vaše talenty, ale také vaši zodpovědnost. Chtěl bych vám obzvláště připomenout, že vaše chování jak na hřišti, tak ve vašem osobním životě, je pro druhé vztažným bodem. (…) Jste pro ně vzorem. Dobro, které tím můžete způsobit, je obrovské. Tím, jak se chováte, i tím jak hrajete a podle čeho se rozhodujete, tím vším můžete konat dobro. Lidé se na vás dívají. Využijte své popularity k zasévání dobra. I když si to člověk neuvědomuje, je pro mnoho lidí, kteří se na něj s obdivem dívají, vzorem, jak v dobrém smyslu, tak ve špatném. Buďte si toho vědomi a dávejte dobrý příklad svou loajalitou, vzájemnou úctou a láskou k bližnímu a ochotou pomáhat druhým. (…) Mám důvěru v dobro, které takto můžete vykonat mezi mládeží.

Sport obsahuje kladné hodnoty,
o které je ale třeba pečovat a rozvíjet je

Podle papeže Františka sport sám obsahuje kladné hodnoty, o které je třeba pečovat a rozvíjet je. Jsou jimi krása, nezištnost a kamarádství. Tyto hodnoty stály na počátku moderního sportu jako amatérské činnosti a podle Svatého otce je třeba duch tohoto amatérství v tom nejlepším slova smyslu zachovat, i když je dnešní sport převážně profesionální.

Pokud fotbalovému utkání chybí tyto rysy – krása, nezištnost a kamarádství – tak i kdyby mužstvo zápas vyhrálo, ztrácí sílu. (…) To vede k myšlence, že nejste jen šampióny, ale jste především lidmi, s vašimi přednostmi a talenty, i vašimi nedostatky, s vaším srdcem a vašimi ideály, vašimi tužbami i životními problémy. Tedy i když jste populárními osobnostmi, zůstáváte stále lidmi, ve sportu i v životě.

V tomto duchu kladl papež na srdce také manažerům obou družstev, aby sport nebyl jen jeden velký business. I oni mohou podle papeže velmi ovlivnit, nakolik ve sportu přetrvají zmíněné hodnoty, které zrodili moderní sport.