Již počtvrté se 28. října sejdou pod Řípem křesťané z různých církví, aby společně oslavili státní svátek poněkud netradičním způsobem. Ekumenická rada církví pořádá další ročník akce Modlitba za domov, tentokrát s podtitulem "Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš." (Kaz 11, 1). Opět je připraven celodenní program s volným vstupem, všichni jsou srdečně zváni!

Dopolední část programu začne v 10 hodin v parku Domova odpočinku ve stáří v Krabčicích. Na místě bude tržiště církevních a charitativních organizací s téměř 30 stánky s výrobky z chráněných dílen (keramika, textil, upomínkové předměty), ukázky řemeslné výroby nebo prezentací projektů. Nebude chybět ani pestrá nabídka občerstvení, od tradičních klobás až po zdravé dobroty, letošní novinkou bude také ochutnávka "ekumenické polévky", kterou připraví zástupci Ekumenické rady osobně. Pro děti je připraven program plný her a soutěží nebo dětské divadlo, dospělí se mohou těšit na hudební program na pódiu. Součástí je i duchovní program. V kapli Diakonie bude čtení z Bible střídat zpěv z Taizé, vystoupí také několik duchovních se zamyšlením nad tématem letošní Modlitby za domov. Zdatnější chodci se mohou vydat z Krabčic na Říp, v rotundě bude až do 14 hodin připraveno čtení z Bible.

Od 15 hodin v krabčickém kostele začne komponovaný program Modlitba za domov s hudbou, rozhovory se známými osobnostmi a společnými modlitbami. Tento program moderovaný Martinou Kociánovou a biskupem Starokatolické církve v ČR Dušanem Hejbalem živě odvysílá Česká televize na programu ČT2. V letošním roce bude část pořadu věnována pomoci postiženým povodněmi, diváci mohou přispět prostřednictvím DMS.

Stejně jako v loňském roce se programu zúčastní Místní akční skupiny, které ukáží výsledky spolupráce s církvemi a nastíní přípravu dalších společných projektů.

Více informací na www.modlitbazadomov.cz.

Foto: Karel Pech