Mikroprojekt pomoci nazvaný Voda pro Kamsamba se posunul opět vpřed. I když cíl je ještě daleko. Chybí téměř polovina potřebné částky, 2,3 miliónu korun na všechny vrty. Konkrétně v Tanzánii se vody dlouhodobě a fatálně nedostává. Přesto je povzbuzující sledovat solidaritu křesťanů. Vzdálení trpící Afričané vám nejsou cizí.

/.../ Cesta na jihozápad země byla dlouhá a klopotná. Trvalo nám tři dny než jsme se dostali do Mbeya, 800 km vzdáleného hlavního města. Další dny a týdny jsme zajišťovali přípravu stavby základů objektu misie a dílen i zkušebních vrtů vody. Například dřevo bylo třeba osobně vybrat přímo u dřevorubců. To znamenalo vypravit se do 90 km vzdálených hor a lesů.

Jiným oříškem k řešení bylo zajištění písku a štěrku a jeho doprava na stavbu až 300 km vzdálenou. Tento nezbytný stavební materiál, se zde získává ručním rozbíjením větších balvanů, kterému se věnují celé rodiny, včetně malých dětí.

Na vlastní kůži jsme nyní prožívali to, co je pro zdejší africké rodiny denní záležitostí: stálý nedostatek vody. Za těchto "suchých" podmínek jsme se rozhodli vydržet - jak ve stavbě misie, tak i ve hledání vody.

Průzkumné vrty, kterými se snažíme najít vodu, zůstávají stále naší prioritou. Pro denní použití však bylo nutné kopat jámy do suchého písčitého dna a vodu skladovat v plechovém barelu. I když nám lidé z vesnice pomáhali a nosili vodu také i ze vzdálené vysychající řeky, hrozba tyfu, žloutenky, těžkých střevních průjmů a jiných misionářských komplikací nás neopouštěla. Přesto jsme ji vařili, filtrovali a pak pili i používali k přípravě jídel i mytí podlah.

Pro každého z nás bylo přínosné uvědomit si, že zde budeme pracovat pouze čtvrt roku, ale domorodcům se nerýsuje žádná změna denních podmínek, dokud se voda opravdu nenalezne, a to v dostatečném množství a kvalitě.

Vodou ze stejných zdrojů jsme zahájili také letošní práce na stavbě. Výrobu tvárnic a malty, stavbu základů misie i s dílnami učebnami uprostřed, které budou využívat okolní vesničané a jejich děti...


Srdečné poděkování těm, kteří na tuto důležitou aktivitu chudým a strádajícím Afričanům přispěli, anebo se na to ještě svými 350,- korunami chystají.


***


Z dopisu Pavla a Mirjam Baldínských "Zpráva z rozvojové misie Allamano Agape"

Text celého tohoto dopisu naleznete zde

Web této iniciativy naleznete zde